Darwiniana

Seznam diskusních fór - Jiné botanické kuriozity : 
Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 19:12

Ahojte,
na výstavě jsme si od Luda pořídili velký phalenopsis (ořech). Před pár dny jsme zpozorovali, že mu začínají jakoby gumovatět všechny listy (jsou jakoby povadlé a měkké), přičemž ty starší pomalu žloutnou...

Květináč stojí v polostínu, občas porosím kořeny. Mohla by být příčinou nízká vlhkost nebo nedostatečná zálivka ? Kytka je v průhledném květináči, kořeny vypadají zdravě a poměrně mohutně. Nepomohla by třeba sprcha ? A když, tak voda studená nebo vlažná ?

Díky

Jirka Vaněk

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 20:00

Ahoj, matce mého otce (mojí babičce) tohleto jeden faleňák taky dělal, doporučil jsem jí kořeny obložit mechem a pořádně pravidelně rosit nebo sprchovat (každý den) celou kytku. Zmátořil se a vypadá mnohem lépe, takže něco z toho zabralo (spíš ta sprcha). Vodu bych použil o pokojové teplotě smiling smiley

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 20:33

Tohle se mi dělo při malé zálivce a substrátu, co rychle vysychal. Jenže to ani kořeny nebyly nic moc a byly svraštělé. Takže tvůj případ to asi nebude (?). Navíc substrát máš původní.

Možná by to mohlo tím poklesem vlhkosti.
Sice píšeš, že rosíš kořeny, ale jen pro jistotu - nezůstává ti v srdíčku voda? A substrát máš tedy jaký - suchý nebo vlhký?

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 20:53

V srdíčku voda nezůstává. Substrát je, řekl bych, spíš suchý.

Kořeny, které jsou v substrátu, vypadají dobře. Některé z těch, co lezou z květináče jsou zaschlé. Ale nedokážu říct, jestli takové byly už když jsme kytku koupili, nebo zaschly až v poslední době.

Zkusíme dnes sprchu a uvidíme, co to udělá.

Jirka Vaněk

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Martin Holý (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 21:21

Ahoj,
mně taky faleňák nějak uvadal. Problém zde byl hlavně v kořenech, ale to je fuk. Strčil jsem ho do květináče pouze s rašeliníkem mezi nepky do akvárka. Vzpamatoval se a udělal nové kořeny.

Martin

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Martin Maloušek (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 21:28

Tento recept není můj, ale mámy.... snad pomůže. Substrátem Phalenopsisů je pouze kůra. Orchideje zaléváme tak, že je jednou za 1 - 2 týdny namočíme komplet do vody a vytáhneme. Vodu, která z květináče odkapává vylejeme. Necháme postupně substrát proschnout. Poté akci opakujeme.

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 21:36

Ahoj.
Díky za recepty smiling smiley už jsem ho okoupal a uvidím. Je v původním substrátu (prakticky jen kůra). Po koupeli dostaly kořeny viditelně zelenější barvu, tak to třeba pomůže.

Jirka Vaněk

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Robert Goldmann (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 21:59

Phalenopsis by měla být jen v kůře a jak bylo výše doporučeno - jednou týdně zalét, nechat nasát, zbytek vody odstranit. Já je mám na "NEE" okně (nad topením s celodenním osvětlením), a daří se jim skvěle. winking smiley
filador

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: SISI (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2010 22:48

Když jakoby gumovatí listy je jediná příčina .Rostlina nepřijímá vodu v důsledku zániku kořenů- není čím čerpat . Doporučuju vyjmout rostlinu ze substrátu a prohlédnout kořeny -nebude jich moc. Nevidíte co je v květináči.Přesazením se Phalaenopsis donutí k nové tvorbě kořenů. Můžete dát foto.H

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2010 21:36

Tak ještě jednou děkuji všem za rady.
Phalenopsis dostal 4 dny po sobě opakovaně sprchu a hned vypadá jinak thumbs up smiley
Listy už jsou mnohem pevnější a vzpřímenější.
Vinou byla nedostatečná zálivka...
Díky!

Jirka Vaněk

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2010 22:15

Ahoj Jirko. Nechci nějak zrazovat tvé naděje, ale orchidej umí přijímat vodu i svými listy....proto ta dočasná změna k lepšímu. Je to bohužel pro tvou rostlinu, jak přesně tvrdí Haki....bez zdravých kořenů není zdravé orchideje! Vždy, když někde koupím své ženě Phalaenopsis...tak prozkoumán střed substrátu pod kořeny, téměř ve 90% je tam jakási nasáklá dřevitá vata, či rašeliník.....tuto část je nutné rychle odstranit pryč, a přesadit do nového kůrového substrátu + polystyren atd. ostatní složky dle vlhkosti místnosti kde jej pěstuješ. Rašeliník je dobrý na povrch...postupně odpařuje vlhkost vzdušným kořenům. Uvnitř nádoby, coby součást substrátu je to ale "špatný pomocník"- ZVLÁŠTĚ pokud rostlina bývá dlouhodoběji podchlazena přes noc pod 18 st.c -- a tím pádem nemá možnost zdravě po zálivce oschnout... tudíž stačí několik chladných dní po zálivce,kořeny zůstanou déle vlhké .... dále již následuje jen jejich hniloba. Rostlina nemá čím přijmout vodu, listy gumovatí, protože se svraskají z nedostatku vody, nemají správný turgor - napětí - v pletivech.

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Jirka Vaněk (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2010 08:28

Ahoj Romane.
Díky za reakci.

Naštěstí to v mém případě byla opravdu jen nedostatečná zálivka. Byl jsem zvyklý od své mamky, že phaleňáky prakticky nezalévá. Jenže ona má úplně jiné pěstební podmínky. Já mám doma dost teplo a velice suchý vzduch.

Takže jsem taktéž prakticky nezaléval a po 3 týdnech začala kytka vadnout. Teď dostávají každý týden sprchu a je po problému. Kořeny má kytka zdravé. Substrát mám od Ludo Verdycka - namíchaný přímo pro orchideje, velmi vzdušný, vodu prakticky vůbec nedrží.

Jinak díky za tip ohledně nízké teploty.

Jirka Vaněk

Re: Vadnoucí phalenopsis ???
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 23.11.2010 09:18

Ahoj Jirko.
Tak to se omlouvám za špatný odhad, tato varianta u mne jaksi nepřichází v úvahu a tak jsem ji nebral v potaz.
S Phaly to praktikuji tak, že je prolévám pravidelně 1 x týdně, ale protože většina jich je umístěna v nevytápěné místnosti....tak musím dávat pozor hlavně na to noční chladno. Vždy se snažím, pokud je to možné, je zalít ve slunečný den dopoledne, a proteklou vodu pokaždé sleji pryč... pro jistotu. Vyjímku dělám u rostlin nad radiátorem, kde mám Phaly umístěny ve vaničce a prolévám je přímo zde...květináče stojí na vyšším polystyrenu, tudíž nemají s proteklou vodou dlouhodobější přímý kontakt, ale zároveň proteklá voda poté ochlazuje listy odparem.
To jen tak na okraj, pro případnou inspiraci.
Tak ať ti brzy udělají radost v podobě květů.
R.R.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss