Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky - ostatní témata : 
Rašeliník
Autor: Pavel Hájek (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 08:44

Zdravím,

mam takový menší problém s rašeliníkem, černá mu vrcholek. Pěstuju ho uplně normalně s masožravkama, ty jdou skvělě ale ten rašeliník mi stále nějak vázne. Ví někdo co dělám blbě?

Re: Rašeliník
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 09:25

Jakou vodu používáš? U rašeliníku je to totiž tak, že všechen ten bordel co je ve vodě (soli, rez a tak) se s oblibou usazuje na vrcholcích mechu.

Re: Rašeliník
Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 11:10

to mi raselinik taky delal, bylo to zpusobeno malou vlhkosti

Re: Rašeliník
Autor: Jiří Drozd (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 11:27

Problém by taky mohl být v tom, že je rašeliník umístěn za sklem na přímém slunci, takže se vlastně spálí.

Re: Rašeliník
Autor: Tomáš Both (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 14:18

Rašeliník černá,teda aspoň u mně z nedostatku vlhkosti.Pokud to nerosim,tak to schne a černá....proto pokud to nestiham rosit,tak tam dam minimum na povrch,to si tu vlhkost nasaje.

Re: Rašeliník
Autor: Pavel Hájek (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:39

Zalejvám měkkou vodou, myslím že ta bude dobra, spís to vidim na tu vlhkost no. Dekuju za rady

Re: Rašeliník
Autor: lama (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 00:19

Tak jako mi to při nedostatku vlhkosti maximalně zbělá a ne zčerná, což je asi normalni stav. To že je to černá, znamená opravdu přítomnost nějakýho borčusu. No uznejte sami, přece oschlý rašeliník nebude automaticky černat. Zbělá. Podle mého se zvýšeným odparem tady kumulují hnusy z vody nebo ze substrátu, který je pod rašeliníkem, a pak to tak vypadá. Také mám v akvárku v několika květináčích rašeliník s černými konci a vedle rašeliník krásně zelený, který bíle osychá. Oba jsou ve stejné vlhkosti, oba zalívám destilkou, ten který černá je posazen na vrstvě rašeliny, ten zdravý je tam samotný - jen rašeliník.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil lama (13.06.2007 00:20)

Re: Rašeliník
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 07:56

Podle mých zkušeností rašeliník opravdu černá v zasoleném a nekvalitním substrátu. Ve špičkách se hromadí soli a kdeco. Letos mám u některých kytek rašeliník venku na plném slunci a je zatím v pohodě. Přehřátím mi několikrát opravdu vybledl...Je to celkem dobrý indikítor kvality substrátu a vody.

Re: Rašeliník
Autor: Pavel Hájek (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 08:11

Hmm tak to je docela zajímavé, pač rostliny kde ho mám jsem letos přesazoval a rostlinám se daří celekm dobře. Bydlím v horách kde máme vodu ještě ne až tak zkaženou těma chemikaliemi tak doufam že vodou to nebude. Rašelinu mam nějakou od firmy myslím Agro a jmenuje se to Bílá rašelina + perlit.

Re: Rašeliník
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 18:59

Mě teda poslední dobou rašeliník trochu červená když se přehřeje. Vlhkosti má podle mě dost-květináče s masožravkama mám ponořeny ve velké umělohmotné vaničce z které se hodně vody odpařuje a kvalitou vody to taky nebude, protože ve vaničce je dešťovka smíšená s destilkou. Vždy když na něj svítí celý den slunce a teploty v poledne přesáhnou 30°C ta trchu zčervená, ale za zatažených chladnějších dnů zase zezelená. Nevím. confused smiley

Re: Rašeliník
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 14:19

Mě napadá že to může být i rašelinou. Kdysi se mi tenhle problém s rašeliníkem objevoval často, ale včil už mám jinou rašelinu tak je to v klidu. Bude to asi i kvalitou rašeliny. Měl jsem nedávno keru, která již není tou kerou co kdysi. Plesnivěla, zelenala od řas a kytky v ní prokazatelně chřadly, na této rašelině rašeliník dlouho nevydržel. Rašeliník taky má rád když je v zápoji s jiným rašeliníkem, tedy hlavička vedle hlavičky(to asi vítesmiling smiley), pokud ne vysychá a konečky tmavnou mnohem rychleji. Je důležité aby spodní lístky pod hlavičkou byly ¨v kontaktu s povrchem rašeliny a mohly nasávat vodu. Dobré je zalévat shora, hlavně první den kdy tam rašeliník dáte, aby lístky "přisedly" na substrát.
Zjistil jsem že rašeliník lépe roste na písčité rašelině, než na čisté rašelině. Je asi citlivý na obsah určitých látek...
Rašeliník taky umí pěkně regenerovat. Když ho smísíte s rašelinou třeba 2:1, tedy rašeliník bez hlaviček. Tak za pár měsíců z paždí lístků yrostou nové hlavičky. Nevim jak tohle dělá který druh, v blbých podmínkách to asi moc nefunguje ale venku celkem v klidu.
Pak se na povrchu objeví hustý porost malých hlaviček rašeliníků. Vypadá to přirozeně a hezky, ale je to spíš taková blbůstka, k velkým rostlinám to pochopitleně není.
Tak čao.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Karlos (14.06.2007 14:21)



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss