Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 13:27

Zdravím,
nedávno jsem si ze Zeleného údolí objednal mladou N.rajah-tedy horskou láčkovku. Vím, že má velké pasti, ale co listy?Také jsou tak velké. Je odolná nebo naopak, a teploty ? Pokud s tímto druhem máte nějaké zkušenosti, prosím napište. Předem děkuji za rady.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 14:59

Zdarwím
Každopádně pokud nevíte jak na horské láčkovky tak určitě stála teplota kolem 20°C a poměrně vysoká vlhkost 80% i více nejlépe se udržuje v akvárku,paludárku či jiném velice prosvětleném boxu a v zimě je vhodné přisvětlovat ostatně jako všem druhům láčkovek i kolem14 hod/den ...tak asi tak něco málo ....thumbs up smiley přeji hodně zdaru a ať roste thumbs up smileythumbs up

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 15:09

Horské láčkovky a stálá teplota?

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
icq :199871213
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Re: Nepenthes rajah
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 15:38

Spíš naopak. A listy jsou také tak velké, ještě větší. Nechci tě poučovat a lézt ti do svědomí, ale pokud si pořizuješ nějakou kytku a třeba náročnější, jako je N. rajah, bylo by docela vhodné nastudovat nějakou literaturu dopředu.
Stálý teploty okolo dvaceti stupňů nemám vyzkoušený (snažím se jí dat to co potřebuje), ale jsem přesvědčený, že to kytce krátkodobě vyhovovat nebude a dlouhodobě ji to zabije.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Corelli A. (04.12.2007 15:39)

Re: Nepenthes rajah
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 15:39

To Jakub: Pardon špatně jsem se vyjádřil stálá teplota KOLEM 20°C: bylo myšleno bez zimování a stálá +-5 stupňů už je to lepší o něco?? grinning smileyspinning smiley sticking its tongue out??

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek

Re: Nepenthes rajah
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 15:43

Neřekl bych, že je to lepší, ani o něco...
Důležitý jsou noční poklesy teplot alespoň o 5-10°C.

Marek Míča
marek.mica@centrum.cz
ICQ:222-885-216

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 15:49

ptal jsem se konkrétně na tento druh. lehké noční poklesy teplot jí zajistím, ale nebude to o více než 5 stupňů (přes den to lehce vytopí zářivka a v noci to bude chladnout na pokojovou teplotu, která je stejně nižší než ve dne), jinak ale děkuji za rady!

Re: Nepenthes rajah
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 16:25

Listy N. rajah dorustaji obrich rozmeru. Ale bud v klidu tak 6+ let si pockas a pak mozna ... Zadej si do google images N. rajah a muzes obdivovat jeji nejcastejsi velikost, kterou najdes u vetsiny pestitelu. Takovy maly prd.

Pokud si chtel lackovku, ktera dela velke lacky, tak N. rajah nebyla ta prava volba. Ovsem jestli mas trpelivost, proc ne.

Jinak ty poklesy teplot jsou v lete celkem problem. Zalezi, kde bydlis.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2007 19:00

Na horách nebydlím - takže žádná sláva, ale klimatizaci kvůli ní kupovat opravdu nebudusmiling bouncing smiley.Jinak mi nejde ani tak o velikost láček (stejně mi do půl metru nikdy nedorostou), tahle rostlina má prostě svoje jedinečné "charisma" a navíc byla docela levná (210,-).

Re: Nepenthes rajah
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 08:28

No mě by třeba zajímalo, jak je rostlina tolerantní. Jedna věc jsou poučky, a obecné informace(zařazení do vysookohorských), ale další jsou reálné výsledky pěstitelů. Jde ta kytka udržet na parapetu???
Některé výsledky pěstitelů jsou v rozporu s tím co se dříve uvádělo v literatuře, např. láčkovky by teoreticky nad radiátorem v bytě růst neměly, přesto má někdo krásné exempláře. Já mám sice jen hybrydy (N. mixta, a cosik z Holand) ale žije to a tvoří občas láčky a je na to i hezký pohled. Byl bych překvapen špatným růstem či úhynem N. rajah?
A co kultivace ve skleníku od konce dubna do zámrazu???Někde v rohu v přístinu. To by šlo ne?
Sám uvažuju že si ji na zk. koupím, ono těch 210kč není zas taková hrůza, to vyhodim i za jídlo.
Tak co myslíte?
Zdraví Karel H. nečlen.

Jakub: Jak ta rostlina vypadá? Poslali ti za těch 210 slušnou kytičku?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Karlos (05.12.2007 08:30)

Re: Nepenthes rajah
Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 09:17

to jakub:Já bych to přirovnal k někomu,kdo chce jezdit na motorce.Akorát si z Babety přešel rovnou na mašinu bez toho,aby sis zjistil,jestli na to máš papíry smiling bouncing smiley Na druhou stranu si myslim(a už jsem to tu jednou psal)že mi přijde démonizace horskejch láčkovek někdy až přehnaná.Nebál bych se toho tolik,nota bene,když ti to neurve kapsu-což ovšem neznamená,že není kytičky škoda,když jí zlikviduješ.Stejně už jí máš objednanou,takže jí zkus a budeš vidět,patří sice k těm co jsou v rámci horskejch víc "cimprlich",ale kdo ví,třeba se jí zrovna u tebe bude dařit.Ono se nedá striktně říct,že horská láčkovka=těžká láčkovka,i mezi nimi jsou "jednodušší" a "těžší" druhy,viz např.n.ventricosa thumbs up smiley Ovšem když se příště dopředu zeptáš někoho,kdo láčkovky dělá,určitě nic nezkazíš,dělám to stejně,žádnej učenej z nebe nespad...ikdyž připouštím,že někteří se chovají,jakoby se narodili s láčkou v ruce....

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Re: Nepenthes rajah
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 10:18

Jakub: tu svoji rajah jsem koupil někdy v roce 2005. Chová se slušně, roste pomalu, ale je pěkná a kompaktní, láčky dělá ochotně přes leto, v zimě snižuju ve skleníku vlhkost, takže kytky zastavujou tvorbu láček. Ani nepřisvěcuju. Zimní minima 10 C. Letní maxima 25. Na závěr bych řekl snad jenom to, že i když mám místa relativně dost, po zkušenostech s jednou láčkovčí obludou, chci jen druhy menší a velmi malé. O kytku se vlastně nestarám, stojí si v koutě, žere a roste. Jenže ve studenym skleníku.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jaroslav Liška (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 11:10

Myslím, že N. rajah je velké sousto pro spoustu pěstitelů. Jakube, tvá slova (typu klimatizaci kvůli ní kupovat nebudu) moc optimisticky a nadšeně neznějí. Tak doufám, že ji udržíš. Možná Ti nejde o láčky, ale to, že je netvoří, neznamená, že jinak bude vitální a bude dělat bůhvíjaké listy. Rostlina může dál chřadnout a úplně uhynout, protože prostě tebou vnucené podmínky nevydrží.

MUDr.Jaroslav Liška
[www.foxcpg.com], [www.mujweb.cz]
http://www.foxcpg.com/images/odkazy/obrazek.jpg

Re: Nepenthes rajah
Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 11:31

Já ti ji narozdíl od ostatních vymlouvat nebudu smiling smiley jelikož vím, že dokud si to člověk sám nevyzkouší, tak nepochopí. Taky jsem si kdysi pořídil N.dubia, jelikož má nádherný láčky, ale déle jak 2 roky mi prostě nepřežila.Teď jsem teď o něco opatrnější při výběru a vím co si mohu dovolit a co ne. N.rajah není zas z těch nejnáročnějších kytek, takže pokud se budeš snažit tak bude přežívat a dokonce dělat i láčky ze kterých budeš mít radost.Ale bál bych se léta, kdy přijdou vedra a kytku nebude kam uklidit, pokud nemáš chladnej sklep a léto bude takový jako teď .
Takže pokud máš osvětlenou vitrínu a chladnej sklep přes léto můžeš to aspoň zkusit. Jako parapetová rostlina ti ale vydrží tak 1-3 měsíce, více ji nedávám.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 11:39

Já mu ji taky vymlouvat nebudu. Z vlastní zkušenosti vím, že když nad tím člověk příliš přemýšlí, nepořídí si nic, případně rostliny umoří hýčkáním.

Já preferuji pudovou metodu domestikace. Buď to pude nebo nepude. Polovina mých kytek úspěšně roste ve všeobecně uznávaných naprosto nevyhovujících podmínkách. tongue sticking out smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: Nepenthes rajah
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 13:14

Ja ji taky nerozmlouvam z duvodu narocnosti. V nekterejch oblastech je dokonce lepsi pestovat horske lackovy. Ostatne tento clovek ji pestuje na okennim parapetu [mysite.verizon.net]
Fotku tam ale nema. Predpokladam, ze bude jeste dost mala.

To je hlavne ten duvod, proc bych si raju neporidil. Roste pomalu (predevsim v nedokonalych podminkach) a cekat tak dlouho na poradny lacky se me nechce. Navic velikost teto rostliny pak neni zanedbatelna. Mel jsem N. bicalcarata, takze vim o cem mluvim. Ta ovsem vyrostla z 5cm do prumeru 80cm behem 2 let smiling smiley.

Jakub: Zkus si na netu najit fotky N. rajah primo z Bornea a uvidis, jak asi bude velka pri 50cm lackach.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 14:13

Tak abych uvedl vše na dobrou míru : tu láčkovku už jsem dostal a (hl. pro KARLOSE)Zelene udoli mi ji i s ostatními rostlinami doručilo v překvapivě dobrém stavu. Pěstuji ji ve své pokojové vitrýně a chystám umělé osvětlení (tedy zatím jí mám zapytlíkovanou na parapetu okna, dám ji do vitrýny až s osvětlením ). Jak se HBO zmiňoval o té velikosti, myslým si, že Rajahka dělá spíše přízemní růžici a do výšky roste pomalu.Na Google jsem se již koukal, ale většinou nemám s čím velikost poměřit a tak mi to bylo nanic.

Přílohy: P1020160.JPG (88.5KB)  
Re: Nepenthes rajah
Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2007 15:32

Ja mel na prave velikost listu. Rajah sice nesplha, ale presto jako dospela rostlina je objemna. Jak velkou mas tu vitrinu?

Napriklad tady na ty ne moc kvalitni fotce si nejakou predstavu udelat muzes. Tato rostlina zdaleka neni nejvetsi.
[i40.photobucket.com]

Jinak na tyhle strance najdes velke mnozstvi fotek lackovek. Muzes projit celou sekci N. rajah.
[www.humboldt.edu]

Na cpukforum jsem nasel nekolik velmi peknych kolekci fotek lackovek primo z terenu. Na nekterych byla rajah zobrazena velmi pekne.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2007 08:20

S tou velikostí to nevydím nijak drasticky, něco jako fíkus F. elastica a jiné. Na parapet by se vešla, navíc jak zde zmiňují někteří...roste asi fakt dost pomalu, takže na dalších 5 - 7let to na problémy s prostorem nevidím. Věřím ale tomu že to jde, i kdyby měla na zimu shodit láčky, tak se to vyplatí, třeba jich udělá pár do podzimu....to pro radost stačí. Je to prostě Rajah! Rekordman.
Když vydím fota z přírody, vypadá to že ty rostliny koření v jakémsi jílu. Nemaj tyhle láčkovky jiné požadavky na substrát? Třeba chtějí těžšísmiling smiley

Jakub: Nevypadá špatně....zajímalo by mě jak s nimi v Z.U. zachází, jak dlouho to někde leží a td. Snad ti vydrží.....

Mějte se.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Karlos (06.12.2007 08:22)

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2007 14:17

hbo : vitrinu nam velkou v80 š120 d50 cm, dík za ty odkazy
Karlos : myslím, že tam s nimi zacházejí dobře, přišla mi za 5 dní po obědnání a byla fakt v bezva stavu

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 14:47

tak jsem si tak brouzdal po VAMRu a našel jsem u rajahky náročnost pěstování stupně 3, přitom u N. hamaty a N. aristolochioides byl stupeň 2. to je opravdu tak obtížná?

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Nepenthes rajah
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 15:46

vyska 80 cm se mi zda celkem dost ...bude mit mozna malo svetla..ja bych to nesrovnaval s hamatou atd..nekomu muze rust rajah a nemusi hamata a nekomu zas muze rust hamata a rajah ne ..to je ruzny

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 16:16

v tom skleníčku se chystám zavést umělé osvětlení(navíc je ten skleník blízko u okna), ale zatím jí mám zapytlíkovanou na parapetu - myslím, že světla bude mít dost

vždy jsem bral hamatu a aristolochioidesku jako jedny z těch nejobtížnějších nepek a tak mě to na VAMRu zaskočilo

jinak ta moje rajahka už rote : zatím jeden nový list
(dokonce mi příjde, že se jí daří mnohem lépe, než té ampullarii, co jsem si také objednal)

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Nepenthes rajah
Autor: Martin Brousek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 19:48

no na 80cm vysky a tu plochu by to chtelo minimalne 4 zarivky 100cm...

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 19:51

budu tam mít pouze 1, ale opravdu je to blízko oken, takže to denní světlo by to mohlo částečně dohnat

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Nepenthes rajah
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 23:00

Pisete, ze sklenik bude blizko okna. Pokud bude na J nebo Z, tak to bude v lete problem uchladit. Nezapominejte, ze ty kytky "doma" rostou na horach i vyssich nez je nase Snezka - tedy pokud zajde slunce, je tam chadno a primy slunecni osvit tedy vyzene teplotu na prijatanych maximalne 30 st. Kdezto u nas, na plnem slunci bude pres 50 st. O tom co bude za sklem si nedovolim ani hadat. Proto se domnivam, ze prime osvetleni "skleniku" nebude bez pripadne klimatizace, to prave. Bohuzel je to neustaly problem vysoke intezity svetla a nezadouciho tepla (IR slozka slunecniho zareni) S pozdravem M. Stary



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Milan Starý (10.01.2008 23:02)

Re: Nepenthes rajah
Autor: Marek M. (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2008 23:10

Abych to upřesnil, tak bych chtěl říct, že N. rajah teploty jako 30°C ze své domoviny ani nezná. A hlavně pozor na přelití, protože by mohly uhnít kořeny.

Marek Míča
marek.mica@centrum.cz
ICQ:222-885-216

Re: Nepenthes rajah
Autor: Jakub Štěpán člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 06:31

Milane, je to blízko jižního okna za záclonou. Taky jsem o tom přehřívání přemýšlel a napadlo mě, že bych vysokohorské nepky (tedy pouze rajahku) přes léto dal buďto ven do stínu, kde by měly noční poklesy teplot nebo na severní okno (v obou případech semozřejmě zapytlíkované). To by možná šlo dělat dokud trochu nevyrostou.

Marku, dík za tu připomínku k přelívání, je to přesně můj případ, akorát, že zatím neuhnila. Budu si na to dávat pozor.

_______________________________________________________
web growlist nabídka MR | jakubstepan@jakubstepan.com | Facebook

Re: Nepenthes rajah
Autor: Milan Starý (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 14:09

Na J za zaclonou jako pred zaclonou je stejne vedro, za zaclonou mozna min svetla sad smiley Stin na zahrade - to bude akorat mit min svetla, ale teplo v lete (30 - 35 ve stinu neni zadny problem ...) Mozna by slo, kdyby jste ji na noc prenasel do sklepa ...

Ted jedete na hory, tak porovnejte intenzitu svetla, ktera je tam za jasneho dne a to co chcete horske lackovce nabidnout Vy ... Obavam se, ze v nasich amaterskych podminkach - tedy bez klimatizace a za jiznim oknem (ten ucet za eletriku bych opravdu videt nechtel) jen tezko dokazeme napodobit podminky v jejich domovine.

A jeste jedna poznamka zaverem. Nedavno se tady psalo o ekologii (recyklovany papir a obalky z nejakeho skrobu ...) myslim, ze pestovat v nasich klimatickych podminkach vysokohorske lackovky je opravdu neekologicke (nastesti pri cenach energii i neekonomicke) a tak se asi budeme muset smirit s nizinnymi druhy nebo s "orechy" a ty "originaly" chodit obdivovat do BZ, aspon do te doby nez se podari vyrobit nejaky "studeny" zdroj dostatecne intenzivniho svetla.

Re: Nepenthes rajah
Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 14:21

Ja si myslim z to neni zas tak velkej problem, ja mam vsechny horske kytky v jednom akvarku, mam ho v chodbe u sklepa, kde je nejnizsi teplota v baraku a svitim 12h jednou 30ti wattovou zarivkou(ale sla by i 15wattova, ale ja do nich peru 30, aby to poradne rostlo), takze docela pohoda smiling smiley

Mail : apac (za vi nac) centrum (te c ka) cz
mobil : 608 76 96 55

elektromasozravky.cz
http://elektromasozravky.cz/wp-content/obrazky/masozravky/banner.JPG



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Petr Bílek (11.01.2008 14:22)

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss