Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 18:53

Mohli by jste mi prosím doporučit nějaký zaručený přípravek, kterým bych zničila přemnožené smutnice, ale přitom nezahubila klíčící gemmíky a jiné rosnatky?

V létě jsem měla taky pár mušek, ale stačily to požírat capensisky a bináty. Teď co tyhlety zimují jinde tak se mi v obýváku pomnožily a je to hrůza.Předpokládám že to smutnice je - jsou to malé mušky, trochu drobnější než octomilky a v substrátu po výsevu capillarisek jsem včera při přepichování našla nechutné průsvitné červíčky....eye popping smiley

předem děkuji

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Václav Lenk (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 19:27

Šárko, prolijte výsevy Mospilanem. Dodržte koncentrace v letáku a hlavně nepoužívejte zálivku podmokem, která silně snižuje účinnost chemického přípravku. Prostě kytky prolijte z vrchu. Během 2-3 dnů by měly být na povrchu substrátu viditelné mrtvolky larev smutnic. Trpaslíci Mospilan snášejí v pohodě. Jinak na smutnice pozor, protože ve vysevech gemmů dokáží nadělat nepěknou paseku.

Vašek Lenk
sasos@email.cz
ICQ 36461284

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 19:48

Dík za radu, zítra zakoupím a provedu.
Zdálo se mi, že mi ty gemíky nějak plesniví - ale jen některé druhy - přičítala jsem to možným vyšším světelným nárokům...a že by za to mohly ty potvůrky? Nejhůře mi dopadl oreopodion - z patnácti vysetých deset"sežráno".?

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 19:57

Myslíte že ten mospilan můžu použít i na ostatní rosnatky? Nespálí se jim tentakule ? (D.aliciae, capillaris, spatulatha, affinis, colinsiae, graomogolensis, prolifera) - není na to některá háklivější?
A co bublinatky , můžu je tím vzít taky?
A petiolarisky? - ty zatím vypadají nedotčené - jsou pod poklopem...jen fulva vypadá zespodu oschnutější než bývala....takže bych pro jistotu...

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 20:14

Šárko,taky jsou dobré na vychytání žluté lepové desky.Jsou ve tvaru šipek.Rozmnožily se mi v bublinách a během pár dní jsem je vychytala.Jinak se dá kromě Mospilanu použít i roztok Nurelu.Ten mám odzkoušený na tučnicích,droserách,cefících a helinách.Ty přípravky aplikuju silnější injekční jehlou rovnou do substrátu.Snažím se rostliny nepolít.I když se mi to vždy nepovedlo,tak žádné úmrtí se nekonalo.Tak ať se ti podaří je zlikvidovat!

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 20:25

Děkuji, asi to taky vyzkouším tou stříkačkou, měla bych asi strach je polít přes vrch celé...s těmi lepovými štítky moc nevím, měla jsem je tam právě minulou zimu a vidíte že problém mám pořád...Lepily se , to ano, ale nějaké zřejmě unikly eye rolling smiley
Ale do uzavřeného prostoru (myslím k těm petiolaris..) to asi zkusím-je to jemnější...

Dííík

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 20:34

Ty smutnice jsou Šárko děsný mrchy.Uplně se jich asi nejde zbavit ale dají se držet na uzdě.Je to problém všech kupovaných substrátů,které se dnes před distribucí nepropařují.A když ho propaříš sama tak tam stejně nelezou odjinud.Škoda že se MR nedají pěstovat jako sukulenty.

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 20:56

Přesně tu zkušenost mám taky, "když to propařím sama, stejně tam nalezou odjinud".
Všechnu rašelinu jsem před výsevem propařila v mikrovlnce ...a co myslíte ? Zase jsou tam..

Nedávno jsem viděla v baumaxu prodávat rašelinové bloky..byl toho pěkný kus, asi tak 40 × 40 × 70cm, samé vlákno a suché. Nemáte ponětí k čemu je to dobré? Třeba v tom nebudou smutnice....smiling smiley

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Jana Líbalová (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 21:04

Třeba by se to dalo použít na substráty pro MR.Záleží na tom,jestli je to přírodní rašelina s neupraveným PH.Ale nevěř tomu,že by se tam ty mrchy časem neobjevily.

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 12.12.2007 21:24

Jasně, takže jedině chemie, to mě štve...já takovej ekolog. Ale co se dá dělat..

Děkuji za pomoc

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Václav Lenk (IP zapsáno)
Datum: 13.12.2007 08:55

Mám zkušenost i s prolitím rostlin, Mospilan mi zatím neponičil žádné rosnatky ani cefíky. žluté lepové desky jsou dobré jako indikátor výskytu dospělých smutnic nebo molic. Prostě na to ty dospělí hmyzáci berou, ale na vyhubení to určitě nestačí.
Jinak larvy smutnic skutečně dokáží zlikvidovat výsevy gemmů sad smiley. Dokonce dokáží posvačit i oslabenou rostlinu trpasličí rosnatky. Mě v začátcích pěstování trpaslíků sežraly D. pulchella.

Vašek Lenk
sasos@email.cz
ICQ 36461284

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 13.12.2007 13:35

Dík za varování, Mospilan už mám doma, právě jdu na to...Trpaslíky tím dle rady normálně proleju, ostatním rosnatkám to napíchám do substrátu tou stříkačkou podle Jany.
...mimochodem, neodstraní mi to kromě smutnic i kocoura? Vidívám ho, občas si líznout vody z podmisek....smiling bouncing smiley...to by teď asi neměl, že..
Dám vědět jak jsem dopadla, a sečtu - li nějaké ztráty.

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Mojmír Kavan (IP zapsáno)
Datum: 13.12.2007 14:35

to je dobre, zes na to vzpomnela, kocourka to urcite lizat nenechej. sice by ho to mozna neodstranilo, ale v navode pred ucinky na zdravi durazne varuji.
ja jsem rosnatky proleval mospilanem stejne jako vsechny ostatni kytky, neodrovnalo mi to zadnou (mimochodem jestli to maji prezit trpaslici rosnatky, tak proc ne rosnatky netrpaslici).
kdyz uz budes v tom hubeni, koupil bych si taky ty zlute lepive desky, aby se zredukovalo to, co je ve vzduchu a zneprijemnil muskam kladeni vajicek.
jinac radim koupit si baleni mospilanu vetsi (treba pytlicky 2x 1,2g), nez jednorazovku se strikatkem, a to pro opakovani postriku po par dnech, aby se znicili i nove vylihla vajicka.
se smutnicemi posledni dobou vedu taky neustaly boj, ale uz se mi ho snad ho vyhrat. videt cervy vysavat moje MR byl vazne nehezky pohled.

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 14.12.2007 00:22

Ano , byla jsem tak duchapřítomná a koupila si zrovna to větší balení s pěti pytlíčky..prolila jsem s tím doma úplně všechny kytky, jak jsem byla v tom ničícím záchvatu. Moc nemasožravých nemám, ale nejvíc smutnic lítalo asi z normálního fíkusu..grrrr.
A když říkáte zopakovat, tak asi tak za týden provedusmiling smiley

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Šárka Foretníková (IP zapsáno)
Datum: 31.12.2007 00:12

Dobrý večer všem,
myslím, že můžu s klidným srdcem říci, že mám po smutnicíchgrinning smiley.

Mospilanový přeliv mohu všem doporučit, měla jsem z toho strach, ale zopakovala jsem ten proces dvakrát a žádné rostlince se nic nestalo. Samozřejmě uhynuly některé co už byly zřejmě nažužlané odspodu od larev,ale přestalo to.
Prolila jsem tím všechny kvítka v bytě, masožravé i "býložravé" i ty zimující ve špajzu, nephentesky,petiolarisky,bublinatky, všechno žije, D. spatulata během zásahu vyhnala na květ, takže chemickou újmu určitě neutrpěly.

A teď jen součet mrtvol po tom smutnicovém útoku.
Naštěstí mi žádný druh nevyhladily úplně.
Z 355 vysetých gemmů 43 prokazatelně sežráno,( z toho i dvě dospělé scorpioidesky )sepsala jsem si jen tak pro zajímavost kolik z kterého druhu jich přišlo k úhoně.
Zdá se mi, že podlehlo víc těch vzácnějších a choulostivějších, zatímco kříženci a běžnější druhy celkem odolaly, ale to může být jen souhra náhod, třeba umístění blíže k smutnicovému ložisku...a pod. , nerada dělám nepodložené závěry, ale myslíte, že na tom může něco být?

S pozdravem a díky za rady Šárka

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 08:56

Navazuji na toto vlákno, protože i mně se rozjely ty potvůrky smutnice doma.Mospilan je nakoupen, "odblešení" provedu co nejdříve, žluté lepové desky se plní....a já se ptám. Mám volně chovanou heliamphoru v pokoji na parapetu ,taky cefíka a rosnatky,mucholapky, mohu i je prolít tím Mospilanem? Na bublinatkách a sárách mám otestováno, že s nimi to nehne...co výsev s těmi trifiďáckými darinami? Velká má v kýblu rašeliník, přez něj se k substrátu nedostanou, ale ten zbytek včetně heliamphory je bez a tam se tyhle mrchy zcela jistě dostanou. Taky tam mám jednu tučnici,ale ta má stále ještě listy z letní růžice (nechce zachrápnout) a ty pokrývají substrát, takže zde má smutnice místo jen jako kus žvance...., ale kdybych preventivně chtěla prolít i jí.... Jsou nějaké druhy, kterým by to prolití mospilanem vadilo?
Já nemám ráda kytky v akvariích, takže mám v podstatě zavřené a tudíž čisté jen tři láčkovky (z osmi chovaných-pěstovaných), všechno ostatní je volně chované a tudíž snadno dostupné...

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Jana Martinková (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 18:32

Docela mně děsíte já si zrovna včera koupila ty žlutý desky a doufala jsem,že se tím vyhnu žravým potvorám.A tady se dočítám,že asi ne.

Jana Martinková
jajulena@seznam.cz

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2008 21:03

To je různé, ale spíše ne, jde to pouze lokálně, ne pokud je vše propojené.

výjimka, kdy mi to fungovalo: akvárium s láčkovkami. I když jsem vyhubil všechny smutnice uvnitř akvária, tak při manipulaci s krycími skly či importu kytky došlo k opětovnému napadení. Ovšem tím, jak jdou smutnice za světlem, tak měly tendenci se všechny shromažďovat v nejosvětlenějším místě - jeden z horních rohů nejblíže zářivkám. Tak do toho místa jsem dal štítek a během dvou dnů se všechny vychytaly a pak ještě jedna várka po nějaké době (zřejmě vylíhlá generace), protože následně byl celé měsíce klid. Pak jsem přehazoval kytky a opět jsem si zanesl s novou kytkou smutnice, jak jsem zjistil druhý den, zklidvidováno opět během pár dnů. Takže je to takový ukazatel s případnými eliminačními účinky, když se použije dobře.

na hníznatky jsou to taky pěkné bestie

ještě tip: protože Mospilan zabije larvy v půdě, ale nikoli mušky, které pak mohou naklást vajíčka třeba i do jiných pokojovek a tím chemizaci přežít, ničím toto vývojové stádium normálně Raidem / Biolitem. Zesnadní se tím vyhubení.

Re: pomoc! smutnice?
Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2008 10:17

Jana: likviduju smutnice jenom těma deskama, stačí to.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss