Darwiniana

Seznam diskusních fór - VAMR : 
Návod na přispívání do VAMRu
Autor: Zdeněk Žáček čestný prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 17.12.2007 11:34

Vážení příznivci MR, JBK a projektu VAMR zvlášť:

zde několik bodových instrukcí, jak se aktivně účastnit plnění VAMRu.
1/ Můžete si vybrat buď libovolnou masožravou rostlinu, o níž máte dostatek kvalitních informací a není dosud na seznamu VAMRu, nebo některou z rostlin, která tam už je, ale její karta zatím vyplněna není.
Můžete si vybrat i více rostlin nebo se třeba rozhodnout, že se pustíte do zpracovávání celé čeledi (např. Sarraceniaceae, tj. rodů Sarracenia, Darlingtonia a Heliamphora).
2/ Než přistoupíte k vyplňování, napište na mou mailovou adresu, do čeho konkrétně se hodláte pustit. Pokud byste to neudělali, mohlo by se stát, že by zbytečně pracovalo více jedinců na jedné kartě.
3/ Dostanete-li ode mne zelenou, tj., potvrdím-li Vám, že je karta Vámi zvolené rostliny (rostlin) volná (volné), můžete se pustit do práce.
4/ Při práci je nezbytné striktně "kopírovat" předepsané podrubriky v kartě (hlavička, botanický popis, rozšíření /geografické, cenologické/, pěstování /v posloupnosti zřejmé v již vyplněných kartách/, podjednotky /zde se hromadí info o hybridech, kultivarech, formách, poddruzích, prostě o všech nižších taxonomických jednotkách než je rod a druh/, poznámky /tato podrubrika je definována jako prostor k hromadění jakýchsi dat navíc, které nemají zjevné uplatnění v jiných podrubrikách, např. různé fyziologické dodatky, doplňky ze systematiky a taxonomie, biochemické a chemické poznámky, historické glosy atp., atd., lze tam uvádět také závažná osobní sdělení plynoucí z osobních zkušeností daného plniče s danou rostlinou/. Konečně, závěrečná podrubrika je sumářem zdrojů, z nichž daný plnič své informace čerpal. Bez uvedení zdroje nelze převést údaj do ostré formy. U doslovných citací např. z literatury v předešle uvedených podrubrikách je rovněž nezbytné použít v závorce stručný údaj, který sestává z příjmení autora, počátečního písmene jeho křestního jména a roku, v němž údaj uvedl, a to tak, jak je uvedeno v již zavedených kartách.
5/ Protože jde o dynamické médium, kde se poznatky neustále upřesňují a tedy mění, není nezbytné vyplňovat karty do sebemenších detailů, ale přijatelná je jakási základní hrubá forma, v níž jsou všechny podrubriky vyplněny alespoň těmi nejzákladnějšími údaji.
6/ Částečné doplňování - je definováno jako doplnění či upřesnění, popř. oprava v určité dílčí podrubrice, což může znamenat větu, ale i několik odstavců.
7/ Jak komplexní zpracování nové karty tak i dílčí doplňky zasílejte striktně na mou mailovou adresu. Jsem hlavním koordinátorem VAMRu a jeho kvalita a úroveň jsou mou zodpovědností. Vaše příspěvky vyhodnotím a každému bude sděleno, zda jsou pro ostrou verzi přijatelné, popř. co by se mělo korigovat a samozřejmě se to týká i sdělení, že mohou být i zcela nepřijatelné, že potenciální plnič přecenil své síly a není schopen vyplnit kartu na úrovni, která se požaduje a kterou můžete vzorově porovnávat s ostrými zveřejněnými daty. Aby neměl odmítnutý plnič pocit diskriminace, bude mu exaktně doloženo v jeho textu krok za krokem, v čem je uvedení jeho materiálu nezveřejnitelné.
Odbyté, narychlo spíchnuté a naivní pokusy nemají ve VAMRu místo.
8/ Snímky či kresby nejsou k přiloženým textům podmínkou. Máme docela solidní základní fond snímků, který hodláme využívat. Pokud by se snímků nějaké rostliny nedostávalo, dám vědět v tomto vlákně formou jakési výzvy.
Těchto 8 základních bodů bych považoval pro potenciální přispěvatele do VAMRu za nejpodstatnější. Budou-li repektovány, pak bude cesta příspěvků do obsahu VAMRu přes HK (hlavního koordinátora) probíhat plynule a bez větších obtíží.
Jsem připraven zodpovědět jakékoliv doplňující dotazy.

Zdeněk

Re: Návod na přispívání do VAMRu
Autor: Zdeněk Žáček čestný prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 17.12.2007 16:21

Dodatek k návodu I:

Polotovary karet můžete vypisovat ve Wordu bez potřeby speciálního formátování. VAMR texty ze základního wordovského formátu umí bez problémů zpracovávat pro vlastní potřebu.

Zdenek



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss