Darwiniana

Seznam diskusních fór - Jiné botanické kuriozity : 
Postup na zakořenění odnože střevíčníku (?)
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2010 21:24

Zlomila se mi vlastní vahou kvetoucí odnož střevíčníku (Paphiopedilum 'King Arthur'). Bohužel teprve raší první kořeny. Ránu jsem zaprášil dřevěným uhlím a květ ustřihl, aby se odnož nevysilovala, ale nevím, jak nyní postupovat, plánoval jsem ji oddělit, teprve až sama zakoření.
Mám ji dát do vody a počkat na kořeny, nebo zasadit s tím, že to zvládne, nebo postupovat ještě jinak? Rovněž mám k dispozici práškový i gelový kořenový stimulátor, ale vůbec netuším, zda je vhodné jej používat u orchidejí (navíc kořeny už raší, jak jsem již zmínil).
Děkuji za radu/zkušenosti.

Re: Postup na zakořenění odnože střevíčníku (?)
Autor: Roman Rössler (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2010 19:19

Ahoj Patriku. Jednou jsem také předčasně oddělil odnož papíka, měla pouze náznak kořínku...asi po třech měsících, kdy jsem ji umístil na smotek vlhkého rašeliníku a to celé vložil do průhledného plastikového sáčku, vyrašily bohaté nové kořínky. Někdy se jako substrát vhodný k zakořenění doporučují vlhké ale vyždímané bukové hobliny (ne jemné piliny!), a tento celek opět držet při vyšší vlhkosti. Pozor na plísně!....ale to je jako s pěstováním u MR stejné. Dát na rozptýlené světlo a teplotu okolí 20-24 st.C
Ahoj a dobré pořízení.

Re: Postup na zakořenění odnože střevíčníku (?)
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2010 10:16

Díky moc za radu. Poptával jsem se ještě soukromě a doporučení bylo rozhodně ne do vody. Takže jsem odnože nakonec obyčejně zasadil a dal na světlé místo. Taky poctivě rosím.
Po prvním měsíci žádná změna, což ale beru jako plus.
Škoda těch květů.

Re: Postup na zakořenění odnože střevíčníku (?)
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2010 12:01

Jen stručně, třeba to někomu bude ku prospěchu. Před cca 2 měsíci jsem odhodil potravinovou folii, do které jsem rostliny zabalil, abych držel vysokou RVV. Myslím, že všechny odnože se nakonec ujaly (anebo mají neskutečnou výdrž?).



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss