Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 21:59

Dobrý den,
předem se omlouvám za nedostatečné prostudování fóra, či jiných materiálů. Sice jsem si něco přečetl, ale často se to rozchází a já bych spíše potřeboval poradit jak moji květinku pěstovat lépe.
Jestli vás tedy mohu poprosit na odpovědi na následující otázky...

1) Poloha a květináč - jak jsem se dočetl, Mucholapka podivná potřebuje hodně vlhkosti, takže mne napadlo ji dát místo do obyč. květináče do vysoké laboratorní kádinky (viz foto) a pokud možno ji denně zvlhčovat (stěny kádinky) rozprašovačem. Co vy na to?
Poloha je také menší problém, přímo u parapetu ji mít nemohu (parapet je moc krátký), takže ji mám od něj cca metr. Je to hodně velký problém?

2) Krmení - dočetl jsem se že jedna moucha za měsíc stačí. Je to tak nebo se nemusím bát jí dát něco menšího častěji. Zdá se mi, že mouchy v jejím chřtánu pořád přibývají docela rychle i když ji nekrmím.

3) Problém - problém, který mě nejvíc děsí je, že se mi zdá že její stonky nějak moc umírají. Už když jsem jí koupil (2.10. 2010) byl jeden stonek nažloutlý a umíral. Včera jsem vypozoroval že umírají celekm 4, včetně již jmenovaného. Dnes snad žádný nepřibyl. Nevím jestli je to běžné nebo se mám děsit. (viz foto, kde jsou již zčernalé) Ostatní se mi zdají zdravé a v pořádku. Tak jestli ji jen neublížil převoz domů (metro + pochod), nebo dělám něco tak moc špatně.

FOTO:
2.10. 2010 [img692.imageshack.us]
DNES (6.10. 2010) [img838.imageshack.us]
DNES (6.10. 2010) [img833.imageshack.us]

Předem moc děkuji za odpovědi a omlouvám se za další tuctové dotazy.

S pozdravem,
Marek, "DZimmy"

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Michaela Růžičková (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 22:43

Hoj,

ač jsem taky začátečník, po důkladném prostudování fóra myslím, že ti můžu na něco odpovědět.. Osmiling smiley

1) Vlhkost potřebuje, to ano, ale uzavřený prostor jí nesvědčí, protože potřebuje proudění čerstvého vzduchu. Většinou by měl stačit odpar z podmisky a nemít jí samozřejmě někde, kde je nízká vlhkost (nad topením např.). Takže ta kádinka není myslím úplně dobrý nápad.
Jinak o něco důležitější než vzdálenost od okna, je orientace okna - na kterou světovou stranu je. U mucholapky by nemělo vadit ani jižní okno, kde je přímé slunce většinu dne, protože potřebuje světla maximum, takže ale čím blíž tím líp a pokud máš tu možnost, tak na přímé slunce. Pokud máš okno např. na sever, je možné, že jí to stačit nebude (a nestačilo by ani na parapetu) a že by to potom chtělo přisvěcovat. Někteří tady svítí třeba obyčejnou zářivkovou stolní lampičkou, napojenou na spínacích hodinách.

2) Krmení - v této době ne, pomalu se připravuje na období klidu, spíš jí tím ublížíš, než pomůžeš. V létě, jak tu bylo psáno, jedna moucha za měsíc na přilepšení nevadí. Pokud si chytá sama, tak jí nekrm vůbec a pokud si nechytá, tak taky jen opravdu vyjímečně - krmení jí vysiluje. Je to pořád jen kytka, ne zvíře, které potřebuje pravidelné krmení. Jinak někdy listy uhnívají jen proto, že prostě vypršela doba jejich života (i počet sklapnutí hraje roli), nebo třeba když si něco chytne a už nemá sílu se otevřít, tak taky list odumře. (Jinak to, na čem jsou pasti, jsou řapíky.)

3) Odumírání listů - pokud neodumírají nějak extrémně rychle, nebo i čerstvě narostlé, tak bych se toho nelekala. I před zimou je to normální - "shazuje" letní listy a měly by jí začít růst přízemní zimní. To ale také záleží, v jaké jí máš teplotě. Kytka by na méně světla a snižování teploty měla reagovat právě růstem zimních listů a celkovým útlumem růstu.
Určitě je možné, že se třeba některý list poškodil, a proto odumřel a zčernal, ale na to ti kytka nechcípne. U své muchy jsem měla např. už malý květináč (spodem jí lezly kořeny) a taky jí začly odumírat listy, tak jsem jí přesadila a žije. Známá na ní otevřela okno a z toho chladného průvanu odumřela půlka listů. Ale kytka roste vesele dál.


Jinak taky by měl vliv substrát, ve kterém jí máš, příp. čím jí zaléváš, a tak..

Takže pokud je jinak zdravá, tak se s tím tolik nestresuj a bude v pořádku smiling smiley



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Michaela Růžičková (06.10.2010 22:48)

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 22:47

1) Vlhkosti hodně nepotřebuje, pokojová ji stačí, musí ale mít neustále mokrý substrát. Z kádinky bych ji vyndal, protože jí ubírá zbytečně světla. Rosit ji můžete, ale jen od jara do podzimu, v zimě by jí hrozilo uhnití.
Mucholapka potřebuje alespoň chvíli přímé slunce, ve vegetačním období určitě. I takové 3-4h denně stačí, ale jsou nutné. Pokud je parapet jižní, tak i 1m od něj může svítit slunko, ale jinak tam asi bude světla málo. V době vegetačního období (které skončí zhruba na začátku listopadu) je velmi vhodné, abyste ji měl venku, třeba na balkóně, kam svítí slunce. V zimě je velmi vhodné ji zimovat, nejbezpečnější jsou teploty kolem 5-10°C, max. 15°C, kdy už by neměla hrozit hniloba, ale ani umrznutí. Pokud ji necháte v teple, v bytě, pak dávejte pozor na hniloby, rozhodně ji nezvlhčujte a nenechte přímo stát ve vodě. Pokud máte zahradu a nebydlíte v příliš velké nadmořské výšce, můžete pro ni udělat malé zahradní rašelinišťátko, protože mucholapka po dobré izolaci zvládá v rašeliništi českou zimu, já ji tak úspěšně leta pěstuji a již mám cca. 50 zdravých rostlin! To už ale můžete udělat nejdříve příští jaro, protože kdybyste ji dal ven teď, nestihla by si zvyknout na venkovní podmínky, takže tuto zimu ji budete muset zimovat jinak.

2) Krmit ji vůbec nemusíte, naopak ji nepřekrmte, protože moc používané pasti se rychle opotřebí. Když něco chytí sama, je to ideální.

3) nebojte se, jednak starší pasti prostě usychají a při změně podmínek možná nějaký ten list ztratí. důležité je, aby měla zdravý střed a dělal nové listy. Teď má letní typ listů, s dlouhým a úzkým řapíkem. Měla by ale začít dělat zimní listy, s velmi širokým a krátkým řapíkem. Pasti se neliší. Pokud ji budete zimovat tak, jak se má, tedy za snížených teplot, počítejte, že bude stagnovat a bude mít méně listů...za to vás ale odmění rychlím jarním růstem nových listů, neuhnitím a dost možná i kvetením! Zato pokud ji nesnížíte teplotu, nepokvete a na jaře se bude hůř vzpamatovávat. Mé kytky na rašeliništi na zimu téměř ztrácejí listy, zůstává každé jen několik lístečkou se zaschlou pastí, ale na jaře vyraší jako divé, tak jak mají, v červnu hromadně kvetou...a teď v říjnu již zase stagnují.

Jinak - myslím, že by možná potřebovala přesadit do nového substrátu. Když koupím kytku, co je nějakém starším substrátu, tak ji vždy přesadím. Mucholapce vyhovuje směs rašelina : perlit, nebo písek (s tím teda nemám moc dobré zkušenosti), v poměru 2:1, nebo 3:1. v rašeliništi mě prosperuje v čisté rašelině, ale v květináči je lepší odlehčený substrát. Z vlastních zkušeností nedoporučuji místy doporučované poměry 1:1, nebo dokonce raš:perlit:písek, 1:1:1, to pro mucholapky není dobré (pro šprlice smrtící).

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 22:52

To paní Růžičková: Těsně jste mě předběhla smiling bouncing smiley ale jsem rád, že píšete podobné rady jako já.
Dobře jste oproti mě doplnila tu možnost umělého svícení. Já s tím zkušenosti nemám, ale co vím, tak ideální je v takové případě zářivka ve výšce kolem 30cm nad rostlinou. winking smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 23:15

Moc děkuji za přesné a rychlé odpovědi. smiling smiley
Snažím se vyřešit bod 1. Problém je, že okno je severní a navíc je hned pod ním topení. Ještě možnost je dát ji mezi okna. To jsem neudělal, protože jsem se bál že by jí nižší teploty mohly ublížit.
Balkon je na západ, takže to by mohlo být do zimy řešení.
Sice se trochu bojím ji dát do zimy, ale předpokládám, že víte o čem mluvíte. smiling smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 23:25

Tak to severní okno a u topení by dobré určitě nebylo.
Balkón na západ je na dobu vegetačního období ideální. Ovšem nejsem si jistý, jestli by bylo dobré ji teď dát ven protože než by si pořádně zvykla na nižší říjnové teploty a začala růst, už byste ji musel v listopadu dát dovnitř a výkyvy ráda nemá. Ideální bude, když ji na balkón dáte někdy na konci března a necháte ji tam do konce řijna - příští rok.

Dát ji mezi dvojité okno na zimu by bylo naprosto ideální a to už i letos. winking smiley Teplota tam je přesný průměr mezi vnitřní a venkovní, takže v lednu kolem 10°C, při venkovních mrazech -20°C to tam klesne na 0°C, ale to jim vůbec neublíží. smiling smiley
Na zimování by nevadilo, ani kdyby to bylo mezi severními okny, ovšem samozřejmě jsou lepší okna, kde svítí slunce! Ale v období listopad - půlka března, pokud je ve chladnějších podmínkách, tak slunce nutně nepotřebuje. winking smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 23:30

Takže dvojité okno (severní) nelze použít jako řešení celoroční, ale pouze na zimu?

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 23:47

Určitě celeročně ne, leda by jsi cca. 30cm nad kytku pověsil zářivku, v létě cca. 15h svítící, v uplné zimě buď vůbec, nebo jen pár hodin.

Ale pokud máte balkón na Západ, tak ti tam v červnu bude svítit slunko tak třeba 6h, ne? A v březnu, když ji tam dáte, tak taky alepoň 3h, ne? Takže myslím, že nemáte moc co řešit, čerstvý vzduch jí v létě prospěje.thumbs up smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (07.10.2010 00:08)

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2010 23:55

Takže pokud to dobře chápu, tak ji mám teď nechat do zimy v pokoji co nejblíž okna.
Na tuhle zimu dát mezi okna a pak na jaře a na podzim(?) dávat cca na 3h na balkon. A v létě na balkon cca 6h? smiling smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2010 00:02

Ne, mezi okna ji šoupněte hned! Ať si přivykne pozvolna, postupnému ochlazování! Navíc tam bude mít víc světla než v pokoji. Nejhorší kombinace je málo světla + teplo!

A né že byste ji tam měl každý den vynášet, na balkon. smiling bouncing smiley tongue sticking out smiley Na konci března ji dejte ven na trvalo! Výkyvy teplot den-noc ji velmi prospějí! A mrazíků se nebojte, na tom jaře, zvládne je. winking smiley Ty hodiny co jsem psal je zhruba odhadovaný přímý sluneční svit na Západním balkóně. winking smiley
Nechte ji tam potom celodenně až do toho konce října, kdy ji dejte mezi okna, zpět. winking smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (07.10.2010 00:09)

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2010 00:14

Mě to bylo divné. grinning smiley
Jsem dneska lehce mimo. tongue sticking out smiley
Ok, už je mezi okny a zvyká si.
Na konci března se půjde podívat na balkon a na konci října zase zpět. smiling smiley
Moc děkuji za rady. smiling smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2010 00:19

Není zač. Kdyby se objevil nějaký problém, napište a zkusíme vám poradit. winking smiley
Potom na jaře bych doporučil přesadit ji, podle fotek má celkem starý substrát. Ale teď na podzim radši nepřesazovat.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2010 00:24

Dobře, děkuji. smiling smiley Doufejme, že už to zvládnu.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2010 09:49

Zdravím,
ještě jednou děkuji za všechny rady.
Kytička už je mezi okny a i přes ranní mrazíky se jí daří dobře. smiling smiley

Zima?
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 30.11.2010 07:59

Zdravím,
tak jak je dle předchozího data vidět, mám kytičku už téměř dva měsíce mezi okny (severními) a daří se jí skvěle, stále roste.
Mám jen strach z nadcházejících dnů, kdy má být až -13°C v noci.
Netuším, jestli to risknout nebo ji někam přesunout, což je docela problém, jelikož žádné další vhodné místo na zimování nemám. sad smiley
Jak tento problém budete řešit vy?

Předem děkuji za odpovědi.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 30.11.2010 08:39

Mezi okny obvykle nemrzne, když mají být silné mrazy, stačí vnitřní okno trochu pootevřít, aby tam šlo teplo. Dejte si tam teploměr a změřte si teplotu smiling smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 17:21

Okno otevřít nemůžu - mám okno rovnou za zády a to bych zmrznul (mj. hned pod oknem je topení).
Teploměr jsem tam dal. Dodnes bylo mezi okny (i v noci) cca 0°C.
Problém nastal až teď, venku by mělo být -7°C a mezi okny je -2°C (už bylo i míň, kdo ví čím to je).
Jelikož má být až -20°C tak to nevypadá moc dobře.

Ještě mám možnost ji dát na chodbu (chodbu domu, né bytu), do mezipatří k oknu (západní strana) mezi další květiny.
Co myslíte?

Nebo to mezi okny vydrží?

Pro ty co nechtějí pročítat celé vlákno, tak ji mam od začátku října, takže je relativně mladá.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 18:42

Ja dal mucholapky ven letos na jare, az bylo uz pomerne tepleji, ptz nebyly navykle. Od te doby jsou stale venku. Dnes jsem je byl zkontrolovat. Jelikoz jsou jen v kvetinacich, jsou totalne promrzle. Myslim, ze bych mel problem nadrobit substrat ikdybych pouzil velke kladivo. Je to kostka ledu grinning smiley Tak samo to vypada se sprilicemi, P. vulgaris ci D. rotundifolii...
No jsem zvedav co z toho na jare bude.
Tipuji, ze se neprobere nic, ale necham se prekvapit.
Tak tedy pestovani zdar, aneb kdyz zimovat, tak at to stoji za to grinning smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 19:10

A jé, to mi na optimismu zrovna nepřidalo. grinning smiley
I když já jsem na tom ZATÍM dobře.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 19:23

[jarkh.rajce.idnes.cz]
Takto kytky momentálně vypadají. Po sněhem v květináčku nalevo se nachází mucholapky grinning smiley V té krabici jsou špírlice a další statečné kytičky. Čest jejich památce grinning smiley
Popravdě jsem se nemohl rozhodnout jak je zimovat. Loni jsem je nezimoval, jen snížil zálivku a nechal je v pokojové teplotě na parapetu. Sice vše pěkně rostlo, i odkvetlo, ale špírlice byly značně opožděné a ani nestihly odkvést atd. Proto jsem zvolil poněkud drsnější metodu. Jedno vím jistě. Pokud přežijí letošní zimu, příští rok si nebudu nad zimováním lámat hlavu a opět je hodím vensmiling smiley

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 20:14

Hezký iglú z toho maj. grinning smiley

Jinak už jsem měl taky namále, mezi okny zůstalo -2°C a před chvilkou jsem si všimnul, že z části vody v misce je led. Takže jsem přistopil k co nejmenší změně teploty a dal jí opravdu na chodbu, do mezipatra. Sice mám špatný odhad, ale tipuju, že tam může být tak cca 5°C.

Teď bych potřeboval radu:
Mám jí nechat sedět přes zimu v pelargoniích pod oknem?
Nebo přestěhovat do pokoje a jen snížit zálivku jak jsem se právě dočetl?
A nebo vrátit za okno a nechat ať se s tím popere? grinning smiley



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil DZimmy (01.12.2010 20:19)

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 22:08

Teplota kolem 5°C je vhodná - jestli tam je i trochu světla (při takovéhle teplotě není potřeba slunce, stačí jen trocha rozptýleného světla), nechal bych ji tam.
Mimochodem, moje rotundifolie už několik let přežívají bez problémů zamrzání ve venkovních mrazech. Stejně tak i S. purpurea a S. flava. Na jiné sáry to ale moc nezkouším radši.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2010 22:32

Děkuji za radu. smiling smiley
Světla je tam řekl bych dost, je u okna (ornamentní sklo, bohužel ne čiré).

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 09:16

V pohodě, to půjde.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 15:32

smiling smiley Doufám v to.
Jinak teď jsem tam měřil teplotu a odhad byl původně relativně přesný - naměřil jsem 4°C.

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 18:34

Značka ideál smiling smiley Lepší než můj sklep.

Předběžné výsledky zimování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2011 22:23

Dobrý večer,
tak už někdo předběžně víte, jak vám dopadlo zimování?

Já jelikož mám květinu jen pár měsíců, netuším jak by měla po zimě (předběžně) vypadat.

Co říkáte?

Přílohy: Kopie - DSCF9718.JPG (99.5KB)  
Předběžné výsledky zimování
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2011 22:49

Zdravím,

svá rašeliniště jsem před pár dny kontroloval a všechny kytky jsou v pořádku, jak hlavně šprlice, kterých je tam jednoznačně nejvíc, tak i mucholapky a mnoho hybernacul rosnatek a tučnic. smiling smiley Ale ještě je nechávám zakryté tlustou vrstvou chvojí, protože teploty kolem 0C moc vysoké nejsou a můžou být ještě i celodenní mrazy...odzimovat je hodlám až budu uplné jaro, tedy tak mezi 1.-15.3.


Vaše mucholapka vypadá, na to že je po zimování v cca. 5-10C, dost dobře, když to srovnám s podzimním stavem a má pěkný zdravý střed. winking smiley Na jaře by měla růst rychle. smiling smiley



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (15.02.2011 22:52)

Re: Předběžné výsledky zimování
Autor: Tomáš Caska (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2011 22:55

No předběžně vím, 2 rosnatky, s. leucophylla a ještě před pořádnou zimou bohužel roridula sad smiley jinak to vypadá zdravě

Growlist: [www.darwiniana.cz]
ICQ: 242-925-450
Mail: poltergeist007@seznam.cz

Re: Dionaea muscipula - pěstování
Autor: DZimmy (IP zapsáno)
Datum: 15.02.2011 23:03

Jan Řehoř: Tak to jste mi udělal moc velkou radost. Měl jsem trochu obavy. Už aby bylo jaro. Pak mě čeká přesazování, tak uvidíme. smiling smiley

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss