Darwiniana

Seznam diskusních fór - Začátečníci : 
mucholapky v poslednim tažení
Autor: anežka (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 13:15

Nevim co se stalo,po bezproblémové zimě, že mi najednou mucholapky hnědnou! ani nevim, jestli schnou nebo hnijou, ale vody maj dost, takže asi hnijou. vyndala jsem je z akvárka, že jim to pomůže na parapet. jestli toho slunce na ně neni moc, když máme jižní okno? mám je nechat proschnout a dát na menší slunce?

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Josef Šonka (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 13:46

No jetsli byly do ted v akvarku a bez zadne aklimatizace jste je vyndala ven tak bych to videl za pricinu. Chce to postupne prechazet z podminek od akvarka az ven...(teda podle me a toho co jsem cetl od ostatnich) hodne stesti nashlethumbs up smiley

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 14:11

Ja bych zacal zalevat horem,aby se vyplavila ta "shnila" voda ze substratu,nenechaval bych kvetinac stat ve vode,odstrihlal bych hnede listy,na slunce (pres okno,ne na prime) bych ji urcite dal,ale asi ne na to nejsilnejsi kolem druhe hodiny,jizni okno mam taky a tam jsou dost vyskoke teploty, a pokud byla zvykla na vyssi RV tak bych kolem dal zivy raselinik...
Uplne proschnot to nenechavej!,ale obcasne mirne proschnnuti substratu vsem rostlinam (teda krome rosnatek a nejakych vzacnosti) prospiva,protoze jak se substrat lehce "splaskne" (ted se omlouvam jestli se to pise se Z ,ja to myslim jako "dohromady" grinning smiley ) tak skodlive plyny ktere vznikaji i pri nepatrnem hniti substratu muzou ven. Hlavne to ale neprehnat. No a pak cekej a az se jeji stav zlepsi tak bych ji asi presadil...

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Patrik Zákostelský (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 14:55

Mucholapky by se neměli pěstovat v akvárku uhnivaj tam a moc se jim tam nedaří! Radim je dat tam kde je čerstvý vzduch a více než 50% vlhkost!

____________________________________

http://www.masozrave.com/podpis.jpg
Internetové stránky: www.masozrave.com
Email: patrik.zakostelsky@post.cz
ICQ: 340-823-895

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: anežka (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 17:08

děkuju.takže na parapetu je nechám, budu zalejvat zezhora a dam na mene prime svetlo. a 50 procentní vlhkost se na parapetu docílí asi jak? rosenim?

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Jaroslav Rajsner (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2006 20:21

To je běžná pokojová, ale i ta je většinou vyšší.

Jarda R.

ICQ: dva nula nula devět devět osm osm sedm sedm

http://www.masozravky-kendy.xf.cz/kapky.jpg

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: anežka (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 14:06

a je po ní...sad smileysad smileysad smiley zesnula náhle ve věku 11 měsíců.
to sem zvědavá na tu druhou, jak dlouho vydrží

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Jan Záborec (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:05

for Anežka

Já s mucholapkami výraznější problémy nemám. Jediný problém je zima, kdy mají nedostatek světla a tím pádem živoří a pak jim hnědnou listy. Doteď jsem je měl na jižní straně za oknem celý rok.
Letos jsem se rozhodl pro radikální změnu a abych se vyvaroval dalšímu chřadnutí rostlin, které bylo způsobeno nedostatkem světla přes zimu, učinil jsem následující opatření:

1. Rostliny jsem přesadil do většího květináče se substrátem 1:1 (písek,rašelina) a pdstranil hnědé (mrtvé) listy. Pozn. Jedna z rostlinek byla celá na vyhození! A to zejména po mém zásahu při amputacismiling smiley listů

2. Na dno květináče jsem dal 1cm drenáž z písku. Tím chi předejít možnému uhnívání kořenů, které má za následek celkový špatný stav rostliny, které se může projevit právě oním hnědnutím listů.

3. Květináč jsem dal ven na východní stranu, kde mají rostliny cca 4-5 h. přímého ranního slunce, zbytek dne stín.

A výsledek? Po zhruba čtrnácti dnech je do očí bijící, jak rostlinám zejména venkovní prostředí se sluníčkem prospívá. Vždy zelené a nevýrazné pasti, jsou najednou krásně rudé a jsou patrné nové letní listy, které se derou na světlo Božísmiling smiley Nejvetší radost mi dnes ale udělalo zjištění, že rostlinka, která byla na VYHOZENÍ se má k životu neuvěřitelným způsobem. Z jejího středu je již možno pozorovat zárodky nových pastí a co víc, kousek od ní se z rašeliny dere nová odnožsmiling smiley)))

Závěrem ti tedy radím: přehodnoť složení substrátu a rostliny popř. přesaď. Pokud tak učiníš, nezapomeň na drenáž, předejdeš tak přemokření substrátu. S drenáží může být bez problémů voda neustále! A hlavně dej rostlinky ven, nejlépe na východní nebo západní stranu. Pokud bys je umístila na jih, zajisti částečné stínění. Pokud by nic z toho co jsem psal nepomohlo, tak máš zřejmě v substrátu škůdce.

PS: Doufám že nebude vadit obsáhlost článku



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil LOBO (27.06.2006 21:09)

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:26

Příspěvek zas tak dlouhý není. Ale pokud bys tam dal pár fotek, byl by to hezký článek do Trifida/Chramst!u.

Jak je vidět, psát články je fakt trivka. Škoda že to až na čestné vyjímky neděláte.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Jan Záborec (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:38

for M. Rubeš.

No vidíš to mně nenapadlo...bohužel nemám fotky těch skour než jsem učinil ta opatření,ale možná by stačilo nafotit ještě něco teď a pak za týden a za 14 dní a možná by z toho něco bylo. No uvidímesmiling smiley

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:39

Vida, vida, ... A pak že nemám lidi popichovat... thumbs up smiley



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Jan Záborec (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:47

No snad si s tím mojim jedním květináčem neudělám ostudu a pak ještě záleží na tom jak to vyfotí ten můj hi-tech foťák.

PS: Na ty fotky asi bude lepší dát odkaz,co? Třebas na www.albumfotek.cz, jelikož jsem koukal že lze vložit max. 100kb

Zkusil jsem vložit fotku,abych viděl jak to bude vypadat, ale je to Nephentes...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil LOBO (27.06.2006 21:51)

Přílohy: pokus.JPG (40.4KB)  
Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2006 21:53

Nikoliv, učeš to do článku (stačí změnit pár vět) a pošli mi to i s fotkama mailem. Pak se domluvíme kde to vyjde.



http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Spider (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2006 21:18

Jan Záborec:
Je to vlastne poprve co nekdo napsal naprosto to same jake mam zkusenosti ja eye popping smiley. Absolutne s tim souhlasim. Ten substrat mi prijde zasadni,pomer raseliny : zlehcovadlu 2(3) :1 mozna tak plati pro opravdu vlaknitou a hrubou raselinu,nikoli vsak pro tu co normalne sezenete! Tam je nejlespi pomer 1:1,jeste lepsi se mi zda raselina:pisek:perlit 2:1:1 (perlit lepe nasava vodu) Zrovna tak vetsi kvetinac,i kdyz tam je potreba davat pozor na premokreni a "zasmradnuti" substratu,mucholapka zas takove koreny a spotrebu nema.

Kdyby byl zajem o fotky,muzu dodat,protoze naprosto to same jsem delal s moji mucholapkou. Pres zimu temer chcipla,na jare mela 1 maly hnedy list bez pasti s malinkou zelenou plochou. Pri presazovani ani nemela zadnou cibulku,fakt jse si myslel ze je po ni. No a pak jsem ji dal do kvetinace o prumeru 15 cm,osazel raselinikem a roste tak rychle ze jsem to jeste nevidel.
Takze doporucuju to co se pise vyse a k tomu zivy raselinik na povrch. Puvodne jsem to nekde cetl u Jitky Jiříkové,tímto děkuji za skvělý typ a vlastne za zachranu me prvni masozravky!

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2006 22:27

Ahoj. Vím že tu budu omýlat to samé co bylo již řečeno, ale světlo je klíčový faktor ůspěchu. Toto chci zdůraznit. Vemte si třeba plno fotek na netu, mucholapek co se maj jakš takš k světu ale, podle barvy a tvaru listů lze vidět, že nerostly na dostatečně světlém místě, listy se povalují po substrátu...stačí kytky dát na plné slunce a je po problémech.....jestli se něco usmaží, tak právě těch pár bledých, slabých listů....mucholapka má výhodu, že rotste fakt rychle, listy obnovuje bleskově.....na slunci a v dobře větraném prostoru jede šíleným tempem, do podzimu jsou z takových rostlin krásné růžičky s rudými pastmi(nejde-li o zelené formy). S těma substrátama je to zajímavé, perlit opravdu dělá divy, ve vzdušném substrátu se totiž kytky mnohem více vybarvují(vlastní pozorovaní)a perlit zdá se zlepšuje rozkladné procesy rašeliny(doměnka), čepele listů jsou užší, isty pevnější. Kdysi jsem měl pár rostlin zasazených v čisté bílé rašelině, a byly z toho temě zelené ubohé exempláře, s širokými řapíky, hned vedle krásné červeně se zbarvující rostliny v rašelině s perlitem a pískem...něco na tom je.
A jestli někomu něco plesniví, tak pak v uzavřených vlhkých akváriích bez dostatečného osvětlení, tak mi to připadá no.

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Kateřina Braunová člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 30.06.2006 22:06

Jen připojím svoji zkušenost. Mucholapku jsem měla nejdříve v substrátu rašelina/písek z pískoviště v poměru 1:1,5 a mucholapka rostla výborně!Na jaře jsem ji přesadila do substrátu rašelina/perlit v poměru 2:1 a mucholapka začala rychle umírat... vždycky než se vytvořil jeden nový list, tři další uschly až nakonec nezbyl list ani jeden. Zbytek rostliny jsem dala do živého rašeliníku a po měsíci jsem nově vzniklým rostlinkám připravila substrát rašelina/písek z akvaristiky v poměru 1:1,5 a rostlinky vypadají zatím svěže, sice oproti původní rostlině jsou tak čtyřikrát menší, ale postupně se zvětšují.

Kendy web
http://www.masozravky-kendy.xf.cz/images/1.jpg

Re: mucholapky v poslednim tažení
Autor: Jan Záborec (IP zapsáno)
Datum: 02.07.2006 17:16

For All:
Vidím, že v zásadě jsme všichni za jednosmiling smiley
Nejdůležitejší je opravdu dostatek světla a kytku na vzduchu. Holt nejen člověku je přáno čerstvého vzdouškusmiling smiley)))
Tak ať se daří.

PS: S tím perlitem jsem se já osobně zas až tak moc dobře nezkamarádil. Písek mi přijde dostačujcí a pokud by nezbylo než-li perlit použít, tak jedině spolu s pískem.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jan Záborec (02.07.2006 17:23)

Přílohy: masož..JPG (22.2KB)  


Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss