Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Florárium
Autor: AlexanderS (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2016 23:20

Ahoj kolegové,
rád bych vás požádal o radu. Po mnoha letech pěstování masožravek v několika akváriích na oknech jsem se rozhodl "polepšit" a zařídit si pořádné florárium. Předběžné rozměry jsou 100x50x100 (dxšxv).

Na střechu z vnější strany bych chtěl položit tento typ osvětlení (http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria/4aqua-zavesne-osvetleni-100cm-4x39w-t5) a rád používal (alespoň zatím) 2 zářivky OSRAM 39W, přisvětlovat cca 8 hodin denně (částečně tam bude svítit od okna, ale jen ze severní strany)

Florárium by mělo plnit i dekorační funkci v obýváku a nemám v plánu v něm moc pěstovat "specialitky", ale spíše obvyklé druhy (od špirlic po láčkovky, ale pro osvěžení třeba i nějaké tilandsie či parožnatku).

Jelikož ale se zařizováním osvětlení nemám žádné zkušenosti, tak prosím, co si o tom myslíte - nebudou rostliny moc strádat? Budou stačit ty dvě zářivky? Vím, že výška terária je dost velká (a bude tedy docházet k větším ztrátám světla), ale zase jak říkám, nemělo by se jednat o moc náročné druhy a výška 60-80 cm se nám moc nelíbí (chceme, aby to bylo více "stojaté").

Předem díky moc za jakékoliv rady smiling smiley

Re: Florárium
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2016 20:36

Kdyby bylo osvětlení kousek nad kytkama (tak do 20 cm), řeknu, že dvě takové zářivky budou dostatečné. Při metrové výšce však dobře porostou kytky cca v horním půlmetru, dole bych očekával leda tak plíseň, hnilobu a zmar smiling smiley
Trochu přeháním, ale opravdu nelze počítat s tím, že by nějaké menší rostliny dole nějak hezky rostly, pokud vůbec přežijí.
Volil bych raději nějaké jiné osvětlení - několik výkonových LED modulů s optikou nastavenou tak, aby byl vyzařovací paprsek užší, by dokázalo prozářit i takto vysoké florárium až dolů, je však nutno podotknout, že investice by to byla nemalá. Rozhodně větší, než to, co máte naplánováno.
Takže, pokud tam dáte nějaké nenáročné láčkovky, kapradiny a na epifytní větev pár tilandsií kousek pod zářivky, pak by to mohlo fungovat. Láčkovky jsou rozměrné, za světlem se natáhnou, kapradiny nenáročné, zvládnou i přístin. Do podrostu by se daly možná nacpat pralesní rosnatky, těm by to mohlo vyhovovat. Samozřejmě nějaké ty kapradiny a podobné stínomilné kytky.
Špirlice nedoporučuji. Nevyhovují jim bytové podmínky a jsou hodně světlomilné. Možná by to tam nějaké přežívaly, ale pochybuju, že by vypadaly nějak dekorativně. Spíš jako vytahané polehlé chobotnice.
Jo a sviťte tak 12 hodin. 8 hodin tropickým rostlinám nestačí a pokud nebude florárium přímo u toho okna, tak se tam toho světla dostane jen hodně málo.
Na epifytní větev by se daly přidat i nějaké tučnice - P. moranensis, P. hemiepiphytica a pár dalších i v přírodě rostou na kmenech stromů pokrytých mechem.

Re: Florárium
Autor: Patrik Hudec prezident společnosti (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2016 22:34

Je to strašně málo. Ani pro výšku 60-80 cm by osvětlení nebylo optimální, natož metr. Souhlasím s Adamem.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss