Darwiniana

Seznam diskusních fór - Pěstování v bytě : 
Bytové terárko.
Autor: lukas20 (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2017 01:49

Zdravím, měl bych takový dotaz co se týče domácí vitríny na nížinné láčkovky,pralesní rosnatky, a možná nějakou Heliamforu. Jako základ bych asi využil nějaké komerčně vyráběné terarium (viděl bych to asi tak 120x50x60 dxšxv), ale nevím, jaké použít světlo, a hlavně jak silné. Asi bych použil klasické trubice, jen nevím jak silnou a jakou zvolit barvu světla. A nějaké další vybavení? Mlhovač? .. Větráček? Je nutný?

Re: Bytové terárko.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2017 08:15

To je trošku zvláštní kombinace, nížinné láčkovky, pralesní rosnatky a heliamfora k tomu smiling smiley Heliny se obvykle paktují s horskými láčkovkami, v podmínkách pro nížinné druhy bych dával šanci maximálně odolnějším hybridům - toť pro začátek, berte to jako varování, abyste nedošel ke zklamání.
Terárium - no problem.
Osvětlení - chtělo by to 6000 lm bílého světla. To je čistě můj hrubý odhad zakládající se na zkušenosti s osvětlováním umělým osvětlením (na 1 cm2 plochy je třeba minimálně 1 lm bílého světla pro relativně dobrý růst. Poučka se samozřejmě může měnit dle pěstovaných rostlin - některé potřebují víc, jiné méně). Pokud to budou zářivky, pak dvě trubice T8 36 W, doporučuju dát Osram a nakombinovat teple bílou a chladně bílou. Mám s nimi dobré zkušenosti. Rozhodně je třeba mít těleso s reflektorem, aby se maximum světla dostalo k rostlinám. Samozřejmě by to šlo osvětlit i LEDkama, ale nevím, jak by to vyšlo cenově. Kytkám je to vcelku jedno, možná by LEDky měly trochu menší spotřebu.
Mlhovač, větráček a případné další zařízení bych montoval až ve chvíli, kdy by se mi zdálo, že se rostlinám nedaří tak, jak bych si představoval.

Re: Bytové terárko.
Autor: lukas20 (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2017 04:56

Děkuji moc za rady, No z těch pralesniček mám teť v akvárku Adelae spolu s láčkovkami, a daří se jí.. Samozřejmě u těch Helin jsem myslel na zkoušku nějakého odolnějšího hybrida. A s tím větráčkem a mlhovačem myslím takové ty články kde píšou že bez toho to nejde, tak se právě proto ptám.

Re: Bytové terárko.
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 27.06.2017 08:45

Adelae je nezmar, té se bude dařit skoro kdekoli smiling smiley Narozdíl od prolifery a schizandry, ktré opravdu rostou ve vlhkém podrostu pralesa, roste adelae i na skalách a podobných otevřenějších stanovištích (v jedné nebo dvou knihách v knihovně jsou k tomu pěkné fotky).
Bez větráčku i mlhovače se samozřejmě fungovat dá. Hodně záleží na konstrukci větrání v teráriu (občas je potřeba větrání částečně zakrýt) a na prostředí, kde je terárko umístěné. Vlhký sklep a panelový byt jsou naprosto odlišná prostředí a silně ovlivňují i prostředí uvnitř terária. Někdy je opravdu potřeba zmíněnou techniku přidat, jindy je to zbytečné. Je to prostě potřeba vyzkoušet.



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss