Darwiniana

Seznam diskusních fór - Masožravky venku a v přírodě : 
Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 17:55

Ahoj všem,

na jaře se konečně chystám dělat rašeliniště a měla bych dotaz. Mám v plánu ho dělat jinak. Nechci ho zapouštět do země, ale udělat kamenné cca metr vysoké rašeliniště. Máte to taky někdo takhle dělané? A jak jste s tím spokojení? Myslím, že to bude vypadat hezky winking smiley...Už takhle máme udělané záhony na jiné kytky a vypadá to skvěle. Člověk se může pohodlně posadit a nemusí klečet na zemi tongue sticking out smiley..Nějak mi to i přijde praktičtější ve více směrech. Myslím, že jsem stavbu takového rašeliniště už někde viděla.
Díky předem za odpovědi thumbs up smiley

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 18:38

Lépe by pomohl aspoň hrubý náčrt pro představu. Je to určitě zajímavý nápad, ale bez představy bude míň objektivní kritiky.smiling smiley

S přátelským pozdravem Leoš Kohoutek



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Leoš Kohoutek (18.12.2013 18:40)

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 18:54

Já to asi chápu a podle mě to může fungovat velice dobře. Moje přenosné rašeliniště ve velké plastové nádobě je z hlediska pěstování rostlin prakticky to samé - vlastně jediné riziko, které tady člověk řeší, je, že mu promrzne komplet celý objem zeminy, což by mohlo citlivější rostliny zabít. Rosnatky, tučnice a bublinatky to dávají bez problémů, neboť i v přírodě zimují obvykle na povrchu nebo tak mělce pod povrchem půdy, že stejně vymrzají. Špirlice a muchlopaky budou mít s tímto typem větší problém, na zimu mají kořeny zachovány a v přírodě počítají s tím, že v půdě budou před mrazem chráněné. Nejspíš proto mi tam nepřežila ani tak odolná kytka, jako je S. purpurea ssp. purpurea.

Pár praktických tipů:
Nevím, jak moc přežije kamenná zídka, až v zimě rašeliniště zamrzne - jelikož je v rašeliništi mnohem více vody než v normálním záhonu, vznikne tam spousta ledu a ten by mohl stavbu roztrhat.
Na dno bych zabudoval uzavíratelnou výpusť na vodu a nejspodnější vrstvu bych naplnil štěrkem, keramzitem nebo podobnou drenáží - prostě aby se tou výpustí dala voda v rašeliništi opravdu vypustit. Občas se to hodí, podle mě to prodlužuje životnost substrátu.
Taky mě napadlo, že kdyby se část stěny té zídky udělala z porézních kamenů (třeba vhodného pískovce), tak by se na ni daly nasázet evropské tučnice, to by pak vypadalo opravdu luxusně smiling smiley (Pokud by ovšem tučnice nesežrali slimáci...)

Adam

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 19:05

Na fotce je příklad, jak by to mohlo vypadat. Masožravky tam sice nejsou, ale tímhle způsobem bych to chtěla udělat. jde mi o to, zda to tak někdo má taky nebo podobně. Jak řešit zasobníky vody atd., to si myslim bude stejné, jako u klasických rašelinišť. Jde mi čistě jen o zkušenosti pěstitelů, kteří to tak mají řešené. O plusy čí mínusí, při takovém řešní.

Přílohy: Selkirk_flower_bed_600c.jpg (54.3KB)  
Re: Stavba rašeliniště
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 19:35

Jo, takhle nějak jsem si to představoval, jenom menší. Nemyslím, že tam bude nějaký problém. Při takovéto velikosti by to ani nepromrzalo jako ta moje mísa. Těším se na fotky hotového rašeliniště smiling smiley

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 18.12.2013 19:56

Právě, že bych ho ráda velký. Toho promrzání se trošku bojím. Snad to bude ok. Právě mi i to vypouštění vody u tohoto řešení rašeliniště přijde přehlednější a praktičtější. Tak uvidím smiling smiley. Zkusím to, nafotím to a pak zveřejním smiling smiley. Někde to někdo dělal. Musim to najít smiling smiley

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 02:09

Zajímavý nápad. smiling smiley Problém bych v tom taky žádný neviděl, pouze to o něco větší promrznutí na okrajích, ale při velké velikosti bude větší část na tom podobně, jak v zemi zapuštěné rašeliniště, čím tlustší budou stěny, tím lépe pro něj.

Jinak ještě obecně k tomu promrzání - třeba v únoru 2012 mi i přes velmi důkladnou izolaci promrzla rašeliniště odhadem do 20cm (ještě na konci března byly v rašelině ve více jak 15cm hloubce vrstvy ledu), tedy jak mucholapky, tak většina šprlic musely být kompletně v ledu i kořenama, a z několika desítek mucholapek žádná nechcípla, z několika set šprlic jen nějaké slabé kusy, a to podle mě díky tomu, že byla rašelina pořádně promáčená.
Už dříve jsem přišel na to, že zamrznutá rašelina má tendenci vysublimovávat - vysychat, a pokud je jen mírně vlhká, tak i do větší hloubky...a to právě ty rostliny zabíjí. Pokud je ale celou zimu hladina vody v rašeliništi velmi vysoko, tak je to lepší. A já navíc ještě, jakmile začnou větší holomrazy, tak normálně rašeliniště zaliju důkladně vodou, a oddenky rostlin se zakonzervují v ledu, minulou zimu bylo na mucholapkách toho ledu dokonce několik cm, a podle mě díky tomu nevymrzá voda přímo z jejich tkání, a úmrtnost mám opravdu minimální. A třeba ty purpurky v přírodě právě často zamrzají částečně ponořené ve vodě jsem četl. winking smiley



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (20.12.2013 02:11)

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 10:14

Děkuji za radu smiling smiley. Snad se jim tam bude dařit. To se časem pozná smiling smiley.

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 10:22

Dát tam ty tučnice, by bylo opravdu luxusní thumbs up smiley, ale těch slimáků bych se bála. Nevim, jak by se mi je podařilo uchránit. Ono by to třeba nějak udělat šlo, ale na pohled, by to asi nevypadalo hezky.

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 12:31

Leda by to rašeliniště celé stálo ještě v jezírku nebo by bylo obklopené takovým vodním příkopem grinning smiley Ale dřív nebo později by se tam slimáci stejně dostali... Na druhou stranu, bude-li tam tučnic hodně, tak je slimáci sežrat nestihnou.

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 15:27

A udělám padací most + v záloze nafukovací člun smiling bouncing smiley

Re: Stavba rašeliniště
Autor: Andrea Venerová (IP zapsáno)
Datum: 20.12.2013 15:30

Případní návštěvníci mají možnost si zapůjčit i pádla smiling bouncing smiley



Toto fórum je dočasně otevřeno pouze ke čtení. Prosím, zajděte sem zase později.

This forum powered by Phorum.
rss