Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Jaké akvárium pro moje masožravky
Autor: Argonisius (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 10:40

Dobrý den,
uvažuji o akváriu pro moje masožravky.

Mám tyto druhy:
- Drossera capensis
- Drossera binata
- Nepenthes (druh nevím)
- 2x Dionaea (druh nevím)
- 3x Sarracenia (druh nevím)

Akvárium může být celé, nebo částečně zakryté. Potřebuji poradit, jaké rosliny mám dát do akvária, jaké v žádném případě a které můžou být v polouzavřeném akváriu. Pokud máte nějaké obrázky, nebo odkazy, jak by to akvárium mělo vypadat, tak budu rád.

Díky.

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?35,file=2474
http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?35,file=2475
http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?35,file=2476

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Argonisius (03.10.2010 14:05)

Přílohy: 1.masozravky.jpg (33.6KB)   2.masozravky.jpg (28.2KB)   3.masozravky.jpg (36.3KB)  
Re: Jaké akvárium pro moje masožravky
Autor: Miloslav Macháček (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 10:52

Zdravím,
Do uzavřeného akvária bych dal Nepenthes a ostatní ho nijak zvlášť nepotřebují. Droserám i mucholapce by polouzavřené akvárium neuškodilo a třeba i prospělo - sám je tam mám (původně použité jako snadné hromadné stěhování a velká podmiska, ale daří se jim tam kvůli vyšší RVV a nechybí jim větrání). A Sarracenie a D.binatu bych spíš pěstoval volně - nejlépe během roku venku (parapet, balkon, zahrada,...) a na zimu zazimovat.

Slávek

Sbírka: Fotky a Fotky
a ještě Šutr

Autor: Martin Holý (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 10:54

Do akvárka bych dal jen láčkovku, ostatní se tam, dle mého, nehodí.

Martin

Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 10:56

Ahoj,
tak akvárium ocení láčkovka a může v něm být (a nemusí) D. capensis. Ostatní rostliny ho nepotřebují a je dobré uložit je na zimu do chladu (řekněme raději lehce nad nulou, takových 5 °C je optimum, snese se i 10 °C) a nechat je zimovat. Není to absolutně nutné, ale doporučoval bych to.
Pokud máš možnost mít špirlice, mucholapky a D. binata přes léto na zahradě nebo balkóně, do akvária bych je vůbec nedával. Leda snad trochu větraný pařník špirlicím (pokud budou venku), mají přece jen radši teplejší a vlhčí klima, než jaké panuje v ČR. Když jsou kryté, mají delší vegetační období a hezčí láčky, ale to taky dost závisí na oblasti, odkud jsi, jaké máte místní klima.

Datum: 03.10.2010 11:23

Jsem z Prahy, masožravky jsem teď uchovával (kromě láčkovky a rosnatky kapské) na balkóně v podmisce.

1) Nevíte o nějakém článku/návodu na zazimování?
2) Poradíte nějakou další masožravku do akvária?

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Argonisius (03.10.2010 11:31)

Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 11:33

Sohlasím s Adamem, s tím, že capensiskám prospívá většinou líp volné pěstování. Mucholapka a šprlice rozhodně do akvária nepatří, hrozí jim tam hniloby, atd. D. binata na zimu zatahuje do hybernacul, takže tam považuji zimování za dost nutné. Letnění na 100% doporučuji.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (03.10.2010 11:38)

Datum: 03.10.2010 11:41

1) něco je o tom v chramstu: [www.darwiniana.cz]
Já osobńě všechny šprlice, mucholapky a zatahující rosnatky pěstuji celoročně na zahradním rašeliništi, kde zimují perfektně, zakryty chvojím a zaházeny sněhem...ale při malém počtu rostlin, které máte, nepředpokládám, že máte v plánu nějaké vytvářet. winking smiley

2) Do celoročně teplého akvárka - D. adlelae - velmi vděčná kytky, D. prolifea a schizandra - náročnější, ale vhodná určitě, samozřejmě všechny nížinné láčkovky, a taky rosnatky z okruhu D. paradoxa.

Datum: 03.10.2010 12:58

Jak vysoké by mělo být akvárium pro láčkovku?

Datum: 03.10.2010 13:09

To Honza Řehoř: s tou proliferou a schizandrou opatrně. Zejména schizandra je citlivá na přehřátí a v teplotách, při kterých by se dařilo petiolaris rosnatkám, by moc neprospívala. Mnohem líp bych to s ní viděl u horských láčkovek nebo heliamfor. Ale to jen tak bokem smiling smiley

Pro láčkovku bych viděl akvárko alespoň 40 či 50 cm vysoké. Ale větší druhy by se uživily v mnohem vyšším.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (03.10.2010 13:09)

Datum: 03.10.2010 13:32

Přikládám fotky mojí láčkovky. Dá se z nich poznat druh a tedy do jaké výšky vyroste?

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?35,file=2477 http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?35,file=2478

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (03.10.2010 13:38)

Přílohy: 03102010067.jpg (54.5KB)   03102010068.jpg (41.4KB)  
Autor: Jakub Štěpán (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 13:47

Je to kříženec N. alata a N. ventricosa. Vyrůstá hodně do výšky. Počítej klidně i s několika metry, pokud se jí bude dařit. smiling smiley

Datum: 03.10.2010 14:03

eye popping smiley A kde jí mám teda pěstovat? Vidím, že akvárium nemá smysl, ale kde jinde se jí bude dařit?

Datum: 03.10.2010 14:18

Akvárium má smysl, jen ji musíš pravidelně seříznout, aby se tam vešla smiling smiley

Autor: Jakub Štěpán (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 14:20

Já mám třeba tuhle kytku celé léto venku na plném sluníčku. Je pak menší a hezčí - kompaktnější. V akvárku ji mám taky a pravidelně seřezávám. Jsou i větší druhy...

Datum: 03.10.2010 14:32

Aha... a je na to "seřezávání" nějaký speciální postup?

To jsem rád, že mi doma nevznikne deštný prales grinning smiley

Tak to vypadá a akvárium 60x40x30 (š/v/h). Pro začátek tam tedy bude výše zmiňovaná láčkovka a rosnatka kapská, postupně přibudou další.

1) Jaké osvětlení bude třeba? (chtěl bych levné řešení, tedy nejspíš osvětlení kompaktní/mi zářivkami)

2) Jak udělat větrání (ideálně pasivní - bez větráčku)?

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Argonisius (03.10.2010 15:13)

Datum: 03.10.2010 16:09

Přesně tuto láčkovku mám a tu můžeš i v akvárku vysokém jen 40cm. Já ji teda pěstuji ve vitrýně vysoké 60cm, ale řezat jsem ji musel až po víc jak 1,5 roce a teď už je pěkně roztrojená. winking smiley Řezání je velice jednoduché - prostě odstřihneš vršek, klidně hodně radikálně a zbylé kytce vyraší výhony (moje už je např. měla před tím). Pokud chceš nechat odstřihlý vršek zakořenit, zapíchni ho do rašeliníku, tento kříženec koření rychle - mě to zakořenilo i v čisté rašelině, mezi D. adelae. winking smiley
Pokud chceš pěstovat i třeba nějaký větší láčkovky, tak ale udělej akvárko vyšší i hlubší. Třeba na mého křížence N. truncata x alata už je 60cm skoro málo, čisté truncatě brzo nebude stačit hloubka (mám akvárko 100*60*60cm).
1)Nejlevnější osvětlení je klasickou zářivkou. Já mám dobrou zkušenost, s kombinováním zářivky a přímého slunce, které mi na to svítí, v průběhu roku 2-4h denně a k tomu tam mám 1, metrovou zářivku, klasickou, 15h denně svítící, z výšky 60cm je to sice slabé, ale toho přirozeného světla to má skoro tolik, že bych půl roku ani nemusel asi svítiit. winking smiley
2)Já to mám bez větrání, jen malá škvíra v dvířkách, ale větráček určitě na škodu není. winking smiley

Datum: 03.10.2010 16:13

To Adam: Proliferu pěstuje kamarád mezi petiolariskama v teple a pod světlem a zvládá to...ale s tou schizandrou máš pravdu...ta je dost citlivá. winking smiley

Datum: 03.10.2010 19:15

Hm mně právě chcípla na přehřátí prolifera i schizandra. Naštěstí prolifery zbyly nějaké malé a schizandře zůstal zelený střed. Jedině ta adelae je odolná mrcha smiling smiley

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (03.10.2010 19:16)

Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 19:26

jj..adelae je v tomto směru "nezničitelná"...přes léto jsem polovinu schizander uvařil a pořád přemýšlel, co se jim nelíbí...naštěstí jsem na to přišel včas grinning smiley

Datum: 03.10.2010 19:32

Adelae mi udělaly uplný prales! Úžasně vděčná kytka...zde ty moje: [meteorologie.rajce.idnes.cz]

Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jan Řehoř (03.10.2010 19:34)

Autor: Jaroslav Harman (IP zapsáno)
Datum: 03.10.2010 19:57

Chtělo by to zdá se více světla...vybarvili by se pěkně dočervena..každopádně daří se jim asi i tak výborně, fakt prales grinning smiley

Datum: 03.10.2010 20:35

Teď po létě už jsou vybarvené...toto jsou fotky z dubna. winking smiley

Autor: Daniel Hordějčuk (IP zapsáno)
Datum: 04.10.2010 06:40

Já takový prales doma nemám, ale za to jsou celý rok vybarvené do červena smiling smiley.

Datum: 04.10.2010 08:53

Hm a já se pořád snažím získat takové zelené saláty, jaké má Studnička vyfocené v knize a jaké rostou v přírodě grinning smiley

Datum: 05.10.2010 18:45

Jaké masožravky by se tedy hodily do akvária, kde by byla láčkovka a rosnatka kapská? Myslím jako, aby jim vyhovovaly stejné podmínky...

Jak výkonné zářivky byste doporučili, nevíte o nějakém návodu na konstrukci svítidla?(co je potřeba, zapojení - zářivky)?

Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Argonisius (05.10.2010 19:25)

Autor: Jiří Nový (IP zapsáno)
Datum: 07.10.2010 12:42

Zapojení je v pohodě, stačí patice, zářivky, kabely a předřadník (ten obsahuje komplet elektroniku). Zapojení je většinou nakresleno na předřadníku. Zářivky hodně lidí (i já) používá kolem 6000K (865).

Datum: 07.10.2010 14:13

Já jen doplním a varuji - spousta lidí si koupí Glo-něco zářivku za velké peníze s tím, že bude určitě lepší než normální. Nebude. Mnohem lépe vyjde si koupit běžnou zářivku (třeba tu 865), případně se mi na kytky osvědčila Osram fluora 77, ale není nutná. Výkon zářivek závisí na velikosti vitríny - čím delší, tím výkonnější zářivky. Svítidlo je možná nejlevnější koupit hotové - v akcích se různé "podlinky" s elektronickým předřadníkem dají pořídit za pakatel, je k nim potřeba jen doplnit reflektor, sundat kryt a je to.

Datum: 09.10.2010 10:55

Dobře... jaký výkon podle vás dostačuje pro akvárium 60x40x30 (š/v/h)?

Jaké byste použili větrání - díry ze stran, odkryté krycí sklo, větráček, kombinace?

Datum: 09.10.2010 12:17

Já bych volil dvě zářivky 18 W s reflektory s tím, že vyšší kytky budou stát na dně a na menší kytky bych udělal odnímatelnou poličku (třeba zavěšenou nebo něčím podloženou) v polovině výšky akvária. Větrání při téhle velikosti by mělo být dostačující jen nadzvednutým krycím sklem, ale můžeš na jednom či obou bocích udělat otvory překryté mřížkou. Podle potřeby je můžeš pak používat nebo je úplně zakrýt - zkusmo uvidíš. Já osobně bych si řekl, že mi bude stačit nadzvednuté sklo smiling smiley

Datum: 09.10.2010 12:57

Díky za rady,
ještě to promyslím a potom napíšu, jak to dopadlo smiling smiley

Co si myslíte o této zářivce: [www.svitidla.com]?

Předpokládám dobře, že jediné, co potřebuju dokoupit je napájecí šňůra, reflektor a zářivky?

Když nad tím přemýšlím - není 2x18w moc? V bytě pod umělým osvětlením bude akvárium jen na zimu, takže není to zbytečné?

Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Argonisius (10.10.2010 11:55)

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2

Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss