Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Zářivková svitidla
Autor: Patrik Zákostelský (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 20:57

Zdravím,
mám na vás pěstitele dotaz hlavně pro ty, kteří pěstují pod zářivkami.
Používal jsem jeden druh, který byl dostupný v brně speciálně pro terária, ale je u nich problém, že tlumivky jsou docela dost slyšet. Co používáte za zářivky a kde je kupujete?

http://www.masozrave.com/podpis.jpg
Internetové stránky: www.masozrave.com
Email: patrik.zakostelsky@post.cz

Re: Zářivková svitidla
Autor: Leoš Kohoutek (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 21:14

Zdravím
Podle toho co tak slýchávám , tak tělesa pro terária/ akvária apod. jsou sice dobrá na začátku používání, ale pak rychle ztrácejí své spektrum. Já osobně používám několik druhů pro různé kytky. Pro teplomilné jako jsou petky či jihoafrické rosy používám turbo úsporky od OSRAM . Pro láčkovky, jak chladnomilné tak teplomilné, používám obyčejné, co se mi dostanou pod ruku, ale převážně mají chladné spektrum.

S pozdravem Leoš Kohoutek

---------> Amperon <---------
Seznam rostlin: [www.darwiniana.cz]
Aktuálně hledám: viz Seznamy rostlin pěstitelů

Autor: Patrik Zákostelský (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 21:23

Myslel jsem spíš, kryt na zářivky než typ zářivky.

http://www.masozrave.com/podpis.jpg
Internetové stránky: www.masozrave.com
Email: patrik.zakostelsky@post.cz

Autor: Tomáš Caska (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 21:30

Já používám normální svítidlo pod kuchyňskou linku, jednou se mi teda stalo, že se to krapet pokroutilo, ale od té doby už mám klid.

Autor: Ing. Jiří Schiller (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 21:40

Já používám kombinaci dvou zářivek (byly původně určeny na akvarium)
jedna byla určena pro ryby a druhá pro akvarijní rostliny. Rostliny mi pod nimy dobře rostou

Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 23:02

Zářivkové těleso mám jedno od Atmana, tlumivka dost hučí, ale zase má kvalitní reflektor a je dost masivně vyrobené. Další nevýhodou je poměrně vysoká pořizovací cena (myslím kolem 800 za 15 W těleso).

Moje další tři tělesa jsou za nějaké tři stovky z Globusu (ale podobná mají i v Hornbachu, Bauhausu a dalších Bau-obchodech), jsou to nejlevnější tělesa pod kuchyňskou linku s elektronickým předřadníkem. Zatím jsem s nimi neměl problém. Chtějí jen trochu vlastní invence, protože sama o sobě nejsou pro kytky ideální - nemají reflektor. Zaprvé je potřeba oddělat plastový kryt, aby zářivka svítila neomezována. Zadruhé, kryt lze zevnitř vylepit zrcadlovou folií a vznikne tak vcelku dobrý reflektor, který se dá pod zářivku umístit, když se kleštěmi trochu odlámou, odstřihnou nebo ohnou okraje plechové kostry tělesa (tohle se těžko vysvětluje, prostě kryt se tam jen tak nevejde, je na něj potřeba udělat místo). Pak se tam nalepí kryt-reflektor (izolepou) a je hotovo. Nahoře mají díry na přišroubování ke skříni či ke zdi - stejně dobře se tam dají našroubovat nožičky z plechu a viola, těleso je na světě smiling smiley

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (20.01.2010 23:02)

Autor: Zbyněk Elingr (IP zapsáno)
Datum: 21.01.2010 22:27

Já zase používám stará zářivková svítidla pro průmyslové použití (byla zadarmo) do kterých mám nainstalovány reflektory pro zářivky které jsou běžně k dostání v akvaristických prodejnách.
http://www.akvarista.cz/web/imgs/shop/tmp/juwel-reflektor_full.jpg

http://www.carniflora.cz/minibaner.gif

Autor: Lukáš Pekárek (IP zapsáno)
Datum: 26.08.2011 12:43

Ahoj, myslíte si, že má smysl kupovat tyhle úsporky?
[www.chintex.eu]

Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 26.08.2011 13:18

Zdar,
je to hodně velký výkon na malém prostoru. Raději bych volil dvě menší dále od sebe.
Ale hodně záleží na tom, kam to je.

http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media//logo.png
Michal

Datum: 26.08.2011 13:26

Potřebuji osvítit prostor 90x33 cm z 50 cm výšky. Myslel jsem, že bych dal dvě tyhle na ležato. Už docela dlouho procházím fórum, koukám na obchody a tak a nemůžu přijít na to, jak ideálně osvítit. Tak díky za jakékoliv rady.

Líbí se mi tohle, ale přijde mi to dost drahý.
[www.e-growshopnj.cz]

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Lukáš Pekárek (26.08.2011 13:27)

Datum: 26.08.2011 13:27

Souhlasím s Michalem, ale hodně záleží na tom, jak velkou plochu a jakého tvaru chceš osvětlit. Ale už jenom proto, že Osram dulux má při 23 W 1500 lm, což znamená, že dvě tyto méně výkonné úsporky mají 3000 lm při 46 W, tak bych sáhl po těch osramkách - stejný výkon a spotřeba nižší o 9 W. To se sice zdá málo, ale máš-li jako já tuhle 18, tamhle 20, tady 12 a jinde 15 W, tak se to sečte a pak ten odběr není nejmenší. Pak se každá úspora hodí. smiling smiley

Datum: 26.08.2011 13:29

Aha, počkej, ty potřebuješ dlouhou a úzkou plochu... to bych rozhodně volil raději dvě zářivky s reflektorem vedle sebe a stěny, kde to jen bude možné, bych polepil odrazivou folií.

EDIT: zářivky na tom odkazu jsou skutečně dost drahé. Máš-li trochu kutilské zručnosti, zvládneš takové svítidlo smontovat za polovic.

Např. dvě tato svítidla: [www.elektro-paloucek.cz] s odmontovaným matným krytem a na nich namontované reflektory zmíněné výše v diskuzi. Samozřejmě jsou i jiné možnosti.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (26.08.2011 13:32)

Datum: 26.08.2011 13:41

dík, to by šlo. Jenom nevím, jestli půjdou zkrátit přesně na 90cm, protože tam nemám víc místa

Datum: 26.08.2011 14:16

jaky by na tu plochu asi měl být výkon? 2x36W?

Datum: 26.08.2011 21:18

2x36 W je zbytečně moc, už jenom proto, že při tomhle výkonu mají běžné zářivky 120 cm. 90 cm mají zářivky o výkonu 30 W, volil bych tedy tyto. Na uvedenou plochu bych volil minimálně 3000 lm, čím víc, tím líp.
Ono je to v jádru celkem jedno, dvě zářivky přibližně této délky osvětlí uvedenou plochu zcela dostatečně. Prvně bych sehnal těleso, které se Ti tam vejde a pak teprve zářivky - pokud existuje těleso daného rozměru, je jasné, že nějaké zářivky se vždycky najdou.
[dum-svitidel.cz] třeba takováto zářivka vypadá dobře - osvědčený typ od osramu, který používá docela dost pěstitelů, pokud je mi známo. Osobně bych zkombinoval jednu teple bílou a jednu chladně bílou, ale kytky porostou i pod oběma stejnými. Navíc mají světelný tok 2400 lm jedna, takže světla bude dost a dost i pro náročnější druhy.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (26.08.2011 21:19)

Datum: 27.08.2011 13:49

jaká by měla být teplota barvy?
Tyto T5 se mi zdají být OK [www.sylvania-pro.cz]

Datum: 27.08.2011 15:00

Klidně může být, Sylvania není špatná. Používal jsem od ní kdysi zářivku Grolux, taky pod ní kytky spokojeně rostly. Teď mám osvědčené zářivky 840 a 830, pokud tam budeš mít dvě zářivky, dej jednu 840 a jednu 830 a máš vystaráno.

Autor: Zdeněk Tomášek (IP zapsáno)
Datum: 28.08.2011 12:33

Já používám reflektor s elektronickým předřadníkem HAILEA YZ-750 na 60cm zářivku 18w.Je za 500,- a dodávají jí s červenou zářivkou. Tu jsem dal ven a místo ní dal obyčejnou 18W 830 za 60,-.Osvětluji s ní dvě akvárka 40x20x30 šxhxv, která mám vedle sebe a na nich je položena zářivka. Kytky jsou krásně vybarvený a spokojený. Druhou takovou mám pověšenou asi 60cm nad parapetem, kde mám přes zimu rosnatky, sáry, cefíka a tučnice a kytkám se taky daří.

Zdeněk Tomášek
www.tomasz.estranky.cz/

Datum: 28.08.2011 13:37

je 2700K pořád OK, nebo už se nehodí?
Rozhodl jsem se asi pro tyto, strop nad nimi vylepím odrazovou folií-
[www.e-light.cz]

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Lukáš Pekárek (28.08.2011 13:40)

Datum: 28.08.2011 19:52

2700 K by mohlo být ok, ale nemám to vyzkoušené, takže je to nezaručená informace. Osobně bych dal přednost 3000 nebo 4000 K.
Jinak to svítidlo nevypadá špatně, myslím, že to s odrazivou folií bude fungovat dobře.
A díky za tip na to těleso HAILEA, za tu cenu vypadá docela dobře, třeba se bude někdy hodit.
Adam

Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Adam Veleba (28.08.2011 19:54)

Datum: 29.08.2011 10:20

ta HAILEA YZ-750 je na T8?
Ještě by jsem se chtěl zeptat. Kdyby jsem čistě teoreticky potřeboval osvětlit plochu 90x30, ale do hloubky 1m, jak silné by asi muselo být svítidlo? Vitrínu mám spíše vymyšlenou jako dvoupatrovou, ale tak mě napadlo, jak by asi vypadala jako jedno velké paludarium.

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Lukáš Pekárek (29.08.2011 10:48)

Datum: 29.08.2011 11:31

1m je dost velká vzdálenost, přes veškerou snahu se hodně světla ztratí rozptylem. Nejde tedy ani tak o vlatní "sílu" jako o to, hodně pečlivě světlo zaměřit co nejkvalitnějším reflektorem. Ale samozřejmě je potřeba ztráty na té vzdálenosti kompenzovat vyšším výkonem... přímé zkušenosti s osvětlováním z takové vzdálenosti bohužel nemám, ale asi bych světlo minimálně zdvojnásobil. Nebo bych použil některou z malých výbojek, s těmi se běžně musí svítit z větší vzdálenosti kvůli vysokému výkonu.

Datum: 29.08.2011 11:33

Co dát zářivky po stranách?

Michal

Datum: 29.08.2011 11:41

Anebo ledky uzavřené ve vodotěsných pouzdrech pověsit až dolů ke kytkám smiling smiley

Datum: 29.08.2011 11:43

To je nápad! Pověsit ledky různě do prostoru vitríny! Tomu říkám rozptýlené světlo. grinning smiley

Michal

Datum: 29.08.2011 12:14

zářivky po stranách mě taky napadly, ale nevím, jestli by se pak rostliny nekroutily ke zdroji světla.
Teď koukám na metalhalogenidové výbojky, ale zase nevím, jak by to člověk chladil.

..tak jsem koukal, že ty výbojky mají stejnou až lepší účinnost, než zářivky. Taková 70W by mohla jít uchladit v pohodě

Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Lukáš Pekárek (29.08.2011 13:07)

Datum: 29.08.2011 20:43

Ano, přesně tyto výbojky jsem měl na mysli. Účinnost by měla být u lepších kusů značně vyšší než u zářivek. Ale pozor, musíš si sehnat reflektor, který to světlo roztázne na potřebnou plochu, abys neměl na dně akvárka malé intenzivně osvětlené kolečko.
Viděl jsem tuhle výbojku na cpukforum u někoho na parapetu, svítil tam s ní na helinu (?už nevím jistě) a kytka byla moc spokojená, ale svítil na ni skoro z metru a osvětlovalo to téměř jenom tu jednu kytku.

Autor: Zdeněk Tomášek (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2011 21:21

HAILEA YZ-750 je na T8. Zářivku jsem koupil obyčejnou GE PolyLux 830.(T8-F18W/830/2940K Polylux GE)
[www.globallux.cz]

Zdeněk Tomášek
www.tomasz.estranky.cz/

Autor: Radek Gomola (IP zapsáno)
Datum: 06.10.2011 15:32

Zdravím, nechce se mi kvůli mé otázce otevírat nové téma. Chci si na podzim/zimu pořídit nad svá akvária zářivkové osvětleni. jak jsem si to tady tak pročítal tak uvažuji nad 2 typy s tím, že oba jsou dvou zářivkové. Dal bych tam asi 1 zářivku 830 a druhou 865(denní světlo).

[www.zarovky-svitidla.cz] - tady bych si nejspíš pak pořídil zrcadlovou folii a udělal si reflektor sám.

[osvetleni-elektro.cz]
- tady reflektor je ale příjde mi nedostačující a navíc je svídidlo docela drahé.

Asi bych si zvolil to první těleso. (je to hlavně pro sáry, rosnatky a muchy). Co myslíte?

Děkuji moc smiling smiley Radek

Datum: 06.10.2011 18:09

To by mělo v pohodě jít. Reflektory si taky dělám sám a fungují bez problémů.
Adam

Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss