Aqua-Glo je fialova, viz [
placek.cz] (Placek je dovozce do CR) a uz udaj 400 Lm (20 W/ 60 cm) rika, ze to celkove moc nesviti
Ja jsem nakonec zvolil kompromis - kombinaci 960 (plne spektrum slunecniho svetla, 6000 K, 1000 Lm) - [
narva.netdirect.cz] a 860 (tripasmova a vic sviti, 6000 K, 1300 Lm) - [
narva.netdirect.cz]
Technicky udaje a charakteristiky jsou na [
narva.netdirect.cz]
Leckdy predrazenym zarivkam pro akvaristiku, u kterych nejsou dostupne vsechny technicke udaje, se chci vyhnout. Akvarko mam ale taky - se zavojnatkama
Charakteristiky svetla (cislo 860 atd.) jsou stejne i u jinych znacek. Kdyby to nekoho zajimalo, tak dle materialu Philipsu znamena prvni cislice (8) barevny posun (100 = prirozene svetlo, 80 = bezne pouzivane zarivky v bytech, mensi cisla davaji zkreslene svetlo) a druha cislice (6) je teplota chromaticnosti (barva svetla) v tisicich Kelvinu. A co se tyka teplot svetla, tak se udava zhruba (posbirano z ruznych zdroju):
10 000 - 16 000 K - ranni usvit nebo modra zatazena obloha
9 400 K - metal-halogenidova vybojka
6 000 K - dopoledni jasne slunecni svetlo
5 000 K - odpoledni slunecni svetlo
2 700 K - zarovka
2 100 K - sodikova vybojka (poulicni osvetleni)
1 000 - 2 000 - zapad slunce
Kdyby nekdo nasel mirne odlisna cisla, tak me nekamenujte, nelze to brat presne do puntiku.
Zarivky se delaji s teplotou napriklad 2700, 3000, 3500, 4000, 6000.
Jinak teplota chomaticnosti by mela znamenat teplotu zhaveni nejakeho kovu, takze treba vlakno zarovky by melo mit teplotu priblizne tech 2700 K = 2427 stupnu celsia. Zhnout zacina kov pri nejakych rekneme 800 - 1000 K (to uz ale hadam) a bude mit tmave cervenou barvu. U zarivek samozrejme neprobiha zhaveni a teplota chromaticnosti udava odstnin barvy.
Samotnej pocet Kelvinu ale zdaleka sam o sobe nevypovida a povaze svetla vydavaneho tou kterou zarivkou, takze je potreba se jeste podivat na spektrum a precist si popisek

U zarivek pro akvaristiku to tak jednoduche neni.