Darwiniana

Seznam diskusních fór - Technika : 
Jdi na stránku: Předchozí123Následující
Aktuální stránka: 2 z 3
Re: Osvětlení:souhrn a porovnávání
Autor: Jakub Fišer (IP zapsáno)
Datum: 25.09.2005 18:14

no tak to je pohodová cena na kolik je trubic?

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
email:jakubfiser@seznam.cz
[www.testament.unas.cz]

Autor: Anonymní návštěvník (IP zapsáno)
Datum: 25.09.2005 19:42

na jednu

Datum: 25.09.2005 20:21

Hm to sem si myslel,ale na tak velkou plochu bych dal aspoň dvě a nebo jednu dvakrát tak silnou,ale nevim jestli to má stejnej účinek.A nemůžeš kombinovat třeba 1 sun glo 20W a jednu třeba aqua glo 20W.Má to tak někdo?(sunglo a aguaglo?)

Smrtihlav - moderátor
Než položíte dotaz zkuste použít nástroj HLEDAT.Ulehčíte práci nám a najdete daleko víc informací.
[www.testament.unas.cz]

Datum: 25.09.2005 20:31

pochopitelne dve 30W a nejakou 18W do zasoby jinak to zkombinuji... sun glo a special bio light....

Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 25.09.2005 20:47

To je celkem dost drahy. Proc si to svetlo nevyrobis sam? Tlumivka, patice a 2 startery a mas osvetleni pro dve zarivky.

Ja tedka testuji svetlo z kompaktnich zarivek. Mam 6x24W. Zatim celkem v poho.

Datum: 25.09.2005 20:53

Uvazoval jsem o tom, ale bal bych se,ze bych mohl vyhoret nebo tak necohot smileythumbs up smiley

Autor: Zbyněk Zezula (IP zapsáno)
Datum: 26.09.2005 10:00

Já mám akvárko 50x60 a mám 2x zářivku15W od firmy Narva(www.narva.cz)a jsou super cena 260Kč

Autor: Borek (IP zapsáno)
Datum: 10.10.2005 21:59

Taky premyslim o tom, jake zarivky koupit. Jako prvni kriterium mi prijde pocet vyzarenejch lumenu, cim vic tim lip a na druhym miste nejaky spektrum. Bezne maji treba 6000 K, ale nasel jsem Sera blue sky Royal, ktera ma 12000, coz by melo vice odpovidat slunecnimu svetlu. I kdyz stoji samozrejme o dost vic nez obycejny. Co si o tom myslite?

Borek

Datum: 11.10.2005 09:47

Datum: 11.10.2005 11:06

Jejich web jsem videl, spis me zajimal nazor na teplotu chromaticnosti a vhodnot pro rostliny.

Autor: Miloš Šula (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2005 11:38

Pro rostliny ( pokud chces usetrit na sviceni ) si porid Osram fluora,pokud ti muzu doporucit, nebo Aqua glo. Problem je ze tyhle specialni zarivky vyhovuji rostlinam ale pro lidske oko jsou do fialova, takze pod nima rostliny vypadaj trosku jinak vybarveny.Jinak doporucuju nejaky 5ti pasmovy trubice tj. s cislem 9xx idealne pak 950, nekdy take oznacovany cislem 12. Napr 18W/12, pokud chces aby dobre rostly, dobre vypadali ve vitrine ale provoz bude drazsi - misto 2 trubic tam budes muset dat treba 3.

Datum: 11.10.2005 12:32

Diky za info!

Datum: 11.10.2005 17:16

A co takhle Sun glo?

Smrtihlav - moderátor
[www.testament.unas.cz]

Datum: 12.10.2005 08:29

Sun-glo je sirokospektralni zdroj svetla. Neni to nic specialniho pro rostliny.Jinak v obchodech se casto prodava dost draze doporucuju nakup na internetu tam vyjde na 140Kc 20W sun-glo ( sirokospektralni ), pripadne aqua-glo(pro rostliny) na 190Kc 20W, OSRAM fluora pak 260Kc 18W (pro rostliny).

Datum: 12.10.2005 16:52

Kdybych skombinoval sun-glo a agua-glo vypadaly by kytky fialově?Protože já nechci,aby vypadaly divně když na ně koukám...a z té Osramky vypadaj kytky jak?

Smrtihlav - moderátor
[www.testament.unas.cz]

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Smrtihlav (12.10.2005 16:54)

Autor: Borek Straka (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2005 10:19

Aqua-Glo je fialova, viz [placek.cz] (Placek je dovozce do CR) a uz udaj 400 Lm (20 W/ 60 cm) rika, ze to celkove moc nesviti smiling smiley

Ja jsem nakonec zvolil kompromis - kombinaci 960 (plne spektrum slunecniho svetla, 6000 K, 1000 Lm) - [narva.netdirect.cz] a 860 (tripasmova a vic sviti, 6000 K, 1300 Lm) - [narva.netdirect.cz]

Technicky udaje a charakteristiky jsou na [narva.netdirect.cz]
Leckdy predrazenym zarivkam pro akvaristiku, u kterych nejsou dostupne vsechny technicke udaje, se chci vyhnout. Akvarko mam ale taky - se zavojnatkama smiling smiley

Charakteristiky svetla (cislo 860 atd.) jsou stejne i u jinych znacek. Kdyby to nekoho zajimalo, tak dle materialu Philipsu znamena prvni cislice (8) barevny posun (100 = prirozene svetlo, 80 = bezne pouzivane zarivky v bytech, mensi cisla davaji zkreslene svetlo) a druha cislice (6) je teplota chromaticnosti (barva svetla) v tisicich Kelvinu. A co se tyka teplot svetla, tak se udava zhruba (posbirano z ruznych zdroju):

10 000 - 16 000 K - ranni usvit nebo modra zatazena obloha
9 400 K - metal-halogenidova vybojka
6 000 K - dopoledni jasne slunecni svetlo
5 000 K - odpoledni slunecni svetlo
2 700 K - zarovka
2 100 K - sodikova vybojka (poulicni osvetleni)
1 000 - 2 000 - zapad slunce

Kdyby nekdo nasel mirne odlisna cisla, tak me nekamenujte, nelze to brat presne do puntiku.
Zarivky se delaji s teplotou napriklad 2700, 3000, 3500, 4000, 6000.

Jinak teplota chomaticnosti by mela znamenat teplotu zhaveni nejakeho kovu, takze treba vlakno zarovky by melo mit teplotu priblizne tech 2700 K = 2427 stupnu celsia. Zhnout zacina kov pri nejakych rekneme 800 - 1000 K (to uz ale hadam) a bude mit tmave cervenou barvu. U zarivek samozrejme neprobiha zhaveni a teplota chromaticnosti udava odstnin barvy.

Samotnej pocet Kelvinu ale zdaleka sam o sobe nevypovida a povaze svetla vydavaneho tou kterou zarivkou, takze je potreba se jeste podivat na spektrum a precist si popisek smiling smiley U zarivek pro akvaristiku to tak jednoduche neni.

Datum: 13.10.2005 10:34

Aqua-Glo je fialova, viz [placek.cz] (Placek je dovozce do CR) a uz udaj 400 Lm (20 W/ 60 cm) rika, ze to celkove moc nesviti

jo to plati ale jen u lidskeho oka. Parametr lumen je velice zavadejici u rostlin a byl vytvoren jen jako vztah k citlivosti lidskeho oka.To ze to sviti malo pro oko jeste neznamena , ze pro rostliny to nemuze svitit treba 5x nebo 10x vic, zvlaste pokud to zari na modre a cervene ( zarivky pro rostliny ), ktere lidske oko potlacuje. Jedinym voditkem je opravdu spektralni krivka. O samotne ucinnosti se toho bohuzel uz moc nedozvime,protoze ruzne zarivky pro rostliny od ruznych vyrobcu maji trosku ruzne spektralni charakteristiky. Tam pak nezbyva nez si to zmerit nejakym PAR nebo kvantovym snimacem.

Takze podle luxu, nebo lumenu se u rostlin vubec neridte.Podle chromaticnosti taky ne.Je to jen odstin, ktery o samotnem slozeni spektra barev nic nevypovida (pouze o jejich pomerech).

Autor: Saša Sjatkovský (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2005 11:07

pro Smrtihlava:čau Kubo,já přisvěcuju tou Osramkou už přes rok a je fajn.Světlo vydává světle růžové a barvu kytek moc nezkresluje.Co už neni fajn je pořizovací cena-cca 300 kč v Hornbachu,možná jí seženěš přes net levněji.
Jiná věc je,že sem kytkám svítil přes sklo,což je,jak mi řekl M.Klásek blbost,ovšem moje grinning smiley
Teď už sem se polepšil smiling smiley)

Saša
sjatkac@centrum.cz
[sjatkac.webovastranka.cz]

Datum: 13.10.2005 11:50

No ono se to dost těžko praktikuje nesvítit přes sklo...já to mám tak taky a asi to tak nechám.

Smrtihlav - moderátor
[www.testament.unas.cz]

Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2005 11:58

Já se také přidám. Téma je rozsáhlé, ale snadno řešitelné. Pokud se nechcete zabývat luxy, lumeny, kandelábry a podobně, postupujte následovně:

Sviťte tím co máte, případně tím co se vám líbí. Upřednostňujte svítidla přirozené barvy. Málokdo se chce koukat na filové kytky, že. Snažte se nemít mezi svítidlem a kytkou sklo. To ale někdy kvůli teplu nejde. Když si myslíte, že mají kytky málo světla, přidejte další lampičku / zářivku / výbojku / svíčku / pochodeň / petrolejku ... hot smiley

Nejhorší věc, která se vám může při dodržení tohoto postupu stát je, že zaplatíte o pár korun měsíčně více na elektrice. To platí pro malosvítitele kolem 1-2 m2. Ti, co svítí na větší plochy jsou zažraní pěstitelé a ti ať se tím také zabývají. thumbs up smiley

http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media/michal.jpg?w=60
Michal

Datum: 13.10.2005 12:03

Nesvítíte přes sklo ? to bych teda nedělal, pokud nemáte teda osvětlení vodotěsný. Z hlediska bezpečnosti to je velkej nedostatek. Svítit raději přes tenký sklo. Zase tak moc to nepohltí.
cca 15% u běžného plaveného skla tl. 4mm
[www.pocketpc.cz]

Datum: 13.10.2005 12:09

Tak to je správná poznámka. Pokud máte vitrínu, pak to chce pořídit si vodotěsný osvit (pekelně drahý thumbs down), nebo tenké oddělující sklo.

Jinak spousta lidí pěstuje kytky v otevřeném prostoru. Tam vodotěsnou lampu nepotřebují. Ale bacha na rosení! grinning smiley

Michal

Datum: 13.10.2005 12:14

Michal:
no nevím jak u vás ale u nás je elektrika drahá grinning smiley .Při špatném reflektoru, špatné zářivce můžeš zaplatit třeba 4x a někdy i více, než když si koupíš kvalitní zářivku a reflektor ( stříbrnej - ne jak často bývá jen bílej ). A platit místo 400Kč měsíčně třeba 100Kč už je pro mě rozdíl, ikdyž třeba kytka bude vypadat trochu růžově pod tímto osvětlením smiling smiley.

Datum: 13.10.2005 12:25

Růžová kytka je pro mne akceptovatelná pouze v případě, že jí chci třeba na kšeft. Nevím jak vy, ale já mám kytky na okrasu a potěšení.

Uvedené rozdíly v ceně nejsou v reálu tak veliké. Když si ale někdo reflektor alespoň nevylepí alobalem a svítí přes zaprášený sklo ze dvou metrů, tak ať platí. winking smiley

Prostě stačí použít zdravý rozum.

Ale pokud chcete, můžete se pustit do bádání. Efekt bude ten, že za svítidla zaplatíte jednou tolik a měsíčně ušetříte třeba 50 korun. Třeba ne, ale jak se to dozvíte, když je to tak složitý? tongue sticking out smiley

Proto apeluji na malopěstitele: Nebojte se svítit, v malém to není žádná velká věda. winking smiley

Michal

Datum: 13.10.2005 12:37

K té složitosti hádej čim teď svítím.....lampičkou na čtení(zářivka)
grinning smileyDD

Smrtihlav - moderátor
[www.testament.unas.cz]

Autor: Jitka Jiříková (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2005 13:19

Pro Smrtihlava: Kubo, jen odskok k té mumifikaci láček. Prý když dovnitř láčky nasypeš písek a celou ji zahrabeš do kýble s pískem, tak má po uschnutí "mumifikaci" teoreticky držet tvar.Barva zmizne, ale jinak by to mělo zůstat jako živé, prostě neseschne.....Dělám to prvně, tak uvidím....

Datum: 13.10.2005 16:56

Pro Milose: Souhlasim s tebou v tom, co jsi psal. Rostliny zuzitkujou i svetlo mimo lidma viditelnej rozsah. A Kelviny jsem psal prave spis proto, aby si clovek vybral co se mu libi. O charakteru svetla to samo o sobe moc nevypovida. Divam se na zarivky i z jinyho pohledu nez pestovani kytek - akvaristika a/nebo fotografovani, kde jsou trochu jiny pozadavky, tak jsem toho mozna napsal az moc smiling smiley

Datum: 13.10.2005 17:04

Ja pres sklo taky nesvitim, svitim pres plexisklo smiling smiley Placnul jsem na akvarko zarivkovej reflektor pro akvaristiku, kterej zakrejva tak 1/2 plochy a ma odhadem asi 1-2 mm tenky ochranny plexisklo, ktery tam z bezpecnostnich duvodu asi necham, i kdyz ta vlhkost nebude az tak velka...

Autor: hbo (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2005 19:04

Myslim, ze z toho delate moc vedu. Ja jsem driv 4x18W trubice. Z toho 1xOsram Flora , 1x Osram Biolux a 2x860 uz nevim od koho. Vypinanace jsem mel udelany po dvojicich. Svitlil jsem vzdy jen jednou dvojici. Co mohu rict je to ze kombinace Fluora a Bilolux davala horsi vysledky nez ty 860 (Porovnaval jsem podle intenzity zbarveni lacek). Kazdopadne vysledny rozdil nebyl nijak velky.

Pro nove terarium jsem byl linej delat nove zarivkove osvetleni a tak jsem nakoupil kompaktni 24W zarivky Osram/860. Vysledek je taky dobrej. Kdyztak muzu poslat nejaky fotky lackovek.

V cem vidim hlavni problem u klasickych trubic je predradnik. Elektronickej je dost drahej a tlumivky zase dost zerou. Takze pokud mate treba 18W trubice a klasickou tlumivku, tak vysledny odber je skoro dvojnasobny. A navic svitivost tech sirokospektralnich trubic je uboha.

Jinak na zaver lze konstatovat, ze nejlepsi osvetleni je bezkonkurecne slunce. Pokud bych kytky pestoval v uplne temne mistnosti, tak bych volil vybojku(y). Maj nejlepsi ucinnost.

Jo a to sklo/plexisklo moc taky neresim. Driv jsem mel plexi ted mam sklo. Nevidim zadny rozdil. Jen to plexisklo se mnohem vic spinilo a poskrabalo, takze nakonc intenzita osvetleni asi byla nizsi nez kdybych svitil pres sklo.

Datum: 13.10.2005 20:13

Jen pro informaci: elektronickej predradnik 18W stoji 245Kc, 36W 255Kc, 58W 265Kc bez DPH.

Neni to nic extra levnyho ale za rok dva se zaplati.

Jdi na stránku: Předchozí123Následující
Aktuální stránka: 2 z 3

Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss