Darwiniana

Seznam diskusních fór - Prosím poznejte : 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Rašeliník?
Autor: lm26 (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2008 15:52

Zdravím všechny pěstitele a prosím o radu. To co je na fotkách je rašeliník nebo ne ? Našla jsem to při cestě do práce a nechce se mi věřit, že bych tenhle mech našla tady u nás na zamořeném severu. Děkuju všem za rady a odpovědi. H. smiling smiley

Přílohy: 20.jpg (61.2KB)  
Re: Rašeliník?
Datum: 31.08.2008 15:53

stále rašeliník.. ?

Přílohy: 21.jpg (48KB)   26 (16).jpg (50.3KB)  
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2008 16:14

Je mi líto, rašeliník to není smiling smiley Vypadá to na nějaký rokyt nebo něco podobného... Musel bych oprášit svoje poznámky z determinace mechorostů... Každopádně takový rašeliník je typický jakousi "hlavičkou" nahoře, někdy vypadá shora jako hvězda, tady je fotka rašeliníku: [www.drehwald.info]
Když se rostlinka vytáhne z polštáře, tak dole je vidět různě dlouhý "kmínek" s "větvičkami", které rostou do stran. Nahoře je nápadná "hlavička".

Datum: 31.08.2008 16:26

ach tak... Přesto mockrát děkuju, věděla jsem, že takové štěstí mít nebudu smiling smiley Ale mech to je, ne? Může se použít do substrátu na orchideje ?

Autor: Jakub Štěpán (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2008 16:43

Do orchidejových substrátů se dá použít skoro všechno. Tento mech jistě také. Někde jsem četl, že se smí používat jen mech z trávníku grinning smiley. To je samozřejmě blbost. Ale dokazuje to, že se nemusí používat pouze rašeliník, ale i jiné mechy.

Já dělám substrát z borové kůry (5), polystirenu (1), hrubé rašeliny (1), perlitu (1). Všechno v něm roste výborně i bez použití mechů winking smiley. Prostě to musí být hodně vzdušný, to je celá věda.

Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2008 18:22

Jakub Štěpán: Někde jsem četl, že se smí používat jen mech z trávníku.
To je samozřejmě blbost.

Milý Jakube, měli jsme přednášku jednoho pána, který přes 20 let pěstoval orchideje rodu Pleione, ten jednoznačně rašeliník odsoudil. A věděl co dělá. To samé platí i o pěstování náročných horských rodů Telipogon, horská dendrobia - ZAHRADNÍCI z botanické v Mnichově. Sušený rašeliník má totiž jednu dost špatnou vlastnost, rychle podléhá rozkladu, mění PH, sléhá se, není vzdušný. Když vyschne, obtížně přijímá vodu. A orchideje většinou potřebují vysýchací periodu. Pro náročnější druhy můžu proto ten mech z trávníku jenom doporučit.
Myslím, že tak kategorické doporučení mechu z trávníku jsi nikde nečetl. Blbost je naopak odsoudit neco, s čím nemáš praktickou zkušenost. Běžné orchideje z Baumaxu porostou při troše snahy ve všem, i v korkových špuntech od šampusu.

Datum: 31.08.2008 18:22

Mech to je smiling smiley A něco podobného mi roste i kolem některých masožravek, ony totiž na rašeliništích nerostou jen rašeliníky, roste tam spousta dalších mechů. Tenhle je sice adaptovaný na sušší substrát, ale jiné, hodně podobné, jsou schopné růst i na mokré rašelině.
Jo a abych opravil sám sebe, neříká se "kmínek", ale "lodyžka"... grinning smiley Nemohl jsem si vzpomenout, když jsem to psal.

Autor: Jakub Štěpán (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2008 18:40

to Corelli A. : Tak to jsem zase něco napsal eye rolling smiley. Ach jo! Je to pravda, rašeliník dost slíhá. Když vidím prodávat třeba takové ty mini Phalaenopsisy v čistém rašeliníku (většinou již přetvořeném v hnusné bahno)...

To doporučení mechu z trávníku jsem opravdu někde četl. Bylo to v jednom z těch časopisů typu Vlasta, Květy, Rytmus života atp. (přesně si opravdu nevzpomenu, už je to nějaká doba). Tedy časopisy, které seznamují spíš s tím, že to existuje než jak se to pěstuje. Kdybych to slyšel od někoho důvěryhodné, jistě bych to takto neodsoudil.

Takže se moc omlouvám za tu blbost, co jsem napsal, to je z mé strany asi vše smiling smiley.

Datum: 04.09.2008 05:50

děkuju všem za příspěvky,ani jsem nečekala tak plodnou debatu. Už jsem si s mechem poradila, dala jsem ho na substrát aby ten tak rychle neosychal a zbytek mechu do igelitového pytlíku, porosila a posadila do něj orchidej s takřka žádnými kořeny(to mi bylo porazeno pro záchranu rostliny, prý začnou rychle růst kořeny nové) Uvidíme jak dlouho mech vydrží. Fakt je ten, že orchideje snad opravdu rostou ve všem, mám jednu rostlinu vsazenou do směsi borky, polystyrenu a skořápek od vlašských ořechů - to proto že jsem tenkráte nic jiného po ruce neměla a roste velmi pěkně dokonce mi pokvete. Takže asi opravdu záleží na té vzdušnosti a závlaze. Nebudu podléhat panice s Rašeliníkem a spolehnu se na své osvědčené postupy. Díky ještě jednou všem. Hanka

Autor: Karlos (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2008 14:16

Mno, on rašeliník má něco do sebe a léta se používá pro jeho dost dobré vlastnosti. Já jej do orchidkových substrátů dávám čerstvý, a ne moc....stačí 10%, na růst kořenů má opravdu blahodárné učinky, čehož se využívá např. při vzdušném hřížení. Rozhodně bych jej nesrovnával lacino s jinými druhy mechů, tolik vody dokáže natáhnout asi jen rašeliník....
Bělomech prý taky není k zahození.

Autor: Corelli A. (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2008 15:08

Im26: co se týče toho "jinýho" mechu v igelitovém pytlíku, myslím, že ti to zplesniví celý. Viděl bych to tak maximálně na chutné sousto pro Chramst. V tomhle případě je rašeliník skutečně skvělej a těžko nahraditelnej.

Jiná věc jsou mechy v substrátu, viz výše. Na něco rašeliník dobrej, na něco se nehodí.

Napiš soukromou zprávu, třeba ti nějakej rašeliník seženu. Jsem v dobrým rozmaru, mám dneska jubileumsmiling smiley

Autor: Marek Zogata (IP zapsáno)
Datum: 18.07.2010 12:10

Hezký den všem,využiji tohoto vlákna a taky si nejsem jist jestli je toto Rašeliník nebo nějaký ploník..
Předem díkysmiling smiley

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?31,file=2361

Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (18.07.2010 15:20)

Přílohy: 100_3073.JPG (60KB)  
Datum: 18.07.2010 12:11

tady další fotky

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?31,file=2362

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?31,file=2363

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (18.07.2010 15:21)

Přílohy: 100_3074.JPG (51.4KB)   100_3078.JPG (44KB)  
Datum: 18.07.2010 12:11

...

http://www.darwiniana.cz/forum/file.php?31,file=2364

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Rubeš (18.07.2010 15:21)

Přílohy: 100_3083.JPG (50.4KB)  
Datum: 18.07.2010 13:27

Řekl bych, že to je bezvláska vlnkatá, Atrichum undulatum. S ploníky se dost plete - zejména za vlhka. Narozdíl od nich se ale za sucha takto zkroutí. Ještě by to mohl být nějaký měřík, ale spíš bych se klonil k bezvlásce. Na přesné určení je lepší vidět to osobně... Každopádně rašeliník to bohužel není smiling smiley

Datum: 19.07.2010 19:11

Hezky den...tak dnes sem se pokusil o další pokus ,,najít rašeliník" ,byl jsem pro něj v lese a doufám že je to on... :
Předem dík [marko48.rajce.idnes.cz]
[marko48.rajce.idnes.cz]

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Marek Zogata (19.07.2010 19:33)

Přílohy: 100_3085.JPG (42.5KB)  
Datum: 19.07.2010 19:34

pohled ...na N.truncata 2x a N.sibuyanensis (rašelinik)

Přílohy: 100_3088.JPG (85.2KB)  
Autor: Martin Holý (IP zapsáno)
Datum: 19.07.2010 19:59

Marek: je to on! smiling smiley

Datum: 19.07.2010 20:03

Aaaano, přesně tak, toto je rašeliník smiling smiley

Datum: 19.07.2010 20:08

super tak diky moc za identifikaci raseliniku Martine a Adame..thumbs up smiley

Autor: Václav Vomáčka (IP zapsáno)
Datum: 07.07.2011 23:31

Otevru stare tema s otazkou zda jsem narazil na raselinik? Myslim ze to neni on a budu muset hledat dal, ale i tak se ptam smiling smiley
[vasiicek.rajce.net]

Datum: 08.07.2011 08:38

Bohužel, ten první bude asi rokyt cypřišový a ten druhý je určitě drabík stromkovitý.

Autor: Václav Vomáčka (IP zapsáno)
Datum: 19.07.2011 20:51

Tak jsem konecne nasel raselinik, huraa! A ted resim zda ho na substrat ke kytkam nasekat, nebo jen rozhazet, nebo zasadit a nebo jen polozit trs a trochu zatlacit? Vyzkousel jsem vsechny varianty, tak jsem zvedavej jaka bude nejuspesnejsi.
Vasek

Autor: leobeny12 (IP zapsáno)
Datum: 02.06.2012 18:38

Zdravim .
Vie mi niekto povedat ci je toto raselinnik ? Prosim o urychlenu odpoved .
PS: Kedze mi sem nejdu vlozit fotky tak sem hodim link na vlakno zo slovenskeho fora . Je to na 3 strane uplne posledne .

[www.masozravky.sk]

Diki moc. adam .

Datum: 02.06.2012 19:46

Bohužel není. Odhaduji to na Hypnum cupressiforme, případně nějaké Brachythecium.

Datum: 02.06.2012 20:18

Ani jeden z obrazkov neni raselinnik ??? sad smiley ... Ináč mohol by som to dat do rašeliniska namiesto toho raselinnika ? Nemalo by to tiez udržovat vlhkost ? Vsak to bude aspon pekne zelene .. nie ? smiling smiley

Datum: 03.06.2012 15:06

Mohol by ist teda do rašeliniska namiessto rašelinnika ? PROSIM o urychlenu odpoved !!!!!! smiling smiley

Autor: Jan Řehoř (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2012 15:47

Já aktuálně zaskládávám rašeliniště všemožnými druhy mechů (v názvech se vůbec ale nevyznám grinning smiley), první várka - co jsem jich dal na zkoušku asi 1m2 na chladnomilné (bezfóliovníkové) rašeliniště - byly poměrně suchomilné mechy ze severních strání jižní Moravy, takové co dělají cca. 5cm vysoké pevné chomáče + na okraj nějaké co dělají tenký porost - a daří se jim výborně. Nemám je tam ale na držení vlhkosti, ale jako mulč, aby se při bouřkách nebahnila rašelina a aby tolik nevysychala; a taky jako dekoraci - vypadá to velmi dobře. smiling smiley Teď na léto tím nahradím i ten bílý křemen na teplomilném raš., který měl smysl jen na jaře pod fóliák, ale nebyl tak estetickej.

Teď jsem na chatě ve Žďárských vrších a nasbíral jsem si tu právě asi 2m2 vlhkomilnějších mechů, včetně nějakého rašeliníku, ale mám obavy, že ten mi bude osychat, už s tím mám starší zkušenosti a na rašeliniště v teplé nížinné oblasti se hodí víc teplomilné mechy, než rašelinné, paradoxně. :p

Datum: 03.06.2012 16:27

Bohužel opravdu ani jeden. Do rašeliniště se dá ale nasázet cokoli, co tam poroste. Já před rašeliníkem dávám přednost podobným mechům, protože tolik nepřerůstají rosnatky. Naskládej tam cokoli, něco se určitě uchytí. Nejúspěšnější druhy nakonec převládnou.

Datum: 03.06.2012 16:57

Ok super ... Dakujem velmi pekne za odpovede ... Tak skusim tam zasadit tie machy co som nazbieral a uvidim co sa chytí a čo nie ... Aspon to bude omnoho zelenšie a krajšie . A rosičky by v ňom mali prežit .. Nie ?

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2

Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss