Darwiniana

Seznam diskusních fór - Škůdci, choroby a neduhy : 
Helina
Autor: Jaroslava Dohnalová (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 13:50

Hezký den,

na výstavě jsem si pořídila malou helinku. Teď se mi o ní týden starali rodiče a já zjistila, že stála ve vodě (tak centimetr) a začala jí hnědnout hodně jedna past a na druhé už je začínající flíček také.

Ráda bych věděla, jestli to může být způsobeno tím, že měla příliš mnoho vody? Předpokládám, že ano. Ale napíšu i podmínky ve kterých je. Je v akvárku, které je u okna, ale slunko na něj nepaří. Akvárko je přikryto svačinovou fólií a ve dvou rozích je nechaný průduch, ale pohyb vzduchu je malý. Teplota je pokojová.

Jinak cedulku jsem k rostlince nedostala, ale bylo mi řečeno, že jde o nejodolnějšího křížence. Pokud víte jakého, tak mi prosím napiště i název smiling smiley v helinách se opravdu neorientuju.

Děkuju moc

Jarka

Helina
Datum: 09.07.2012 13:51

Foto čerstvě koupené heliny

Přílohy: DSC02621_maly.JPG (85.2KB)  
Helina
Datum: 09.07.2012 13:52

Foto s hnědnoucí pastí

Přílohy: DSC02630_maly.JPG (76.7KB)  
Re: Helina
Autor: Filip Krajdl (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 14:15

No, to vypadá jako hniloba oddenku, pokud dobře vidím ( jestli je hnědý celý kmínek, tak ano ) => rostlina už nelze zachránit sad smiley

Příčina je většinou vysoká teplota, nebo stagnující voda v substrátu.

Jinak je to, nebo už byla Heliamphora nutans × heterodoxa

PS : Ale koukni se pořádně, určitě tam je víc oddenků, třeba neuhnily všechny winking smiley

Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Filip Krajdl (09.07.2012 14:17)

Datum: 09.07.2012 14:25

Nooo tak to nezní moc dobře sad smiley

Datum: 09.07.2012 14:42

No vlastně je to tak nějak jak jsem čekala sad smiley sakra...

Můžete mi doporučit co s ní? Přesazení? Oddělit oddělky a tu která je hnědá dát pryč? Nebo minimálně zvlášť? Hnědne nejsilnější část rostliny, kolem ní jsou asi 4 nebo 3 středy malých teoreticky oddělitelných rostlinek. Možná by mohly být v pořádku. V příloze zasílám ještě foto jak vypadá past detailněji. Jedna je hodně hnědá, jedna s hnědou tečkou a jedna maličkatá je celá hnědá.

Nevím jestli je to dost vidět, snad to pomůže. Děkuju za rady.

Přílohy: DSC02631_maly.JPG (88.2KB)  
Datum: 09.07.2012 14:43

Ještě jeden detailnější pohled

Přílohy: DSC02632.JPG (93.7KB)  
Datum: 09.07.2012 14:57

Jestli je tam nějaký oddenek, který není uhnilý, tak ho přesaď, pokud jsou uhnilé všechny, tak je asi už vše zbytečné.

Datum: 09.07.2012 15:05

Při oddělování mám postupovat tak, že oddělím části odlomením nebo něčím ostrým? Ranku vydesinfikovat dřevěným uhlím? Zasadit do čeho? Směsi rašeliny nebo do rašeliníku?

Autor: Michal Rubeš správce webu (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 15:10

Hlavně jednej rychle. Ta hniloba postupuje téměř před očima.

Tohle mi funguje: Odřízni uhnilou část a zdravé zbytky rostliny vlož do živého rašeliníku. Pokud ho tedy máš. Pokud ne, poraďte nějakou jinou vyzkoušenou metodu.

http://www.termiter.cz/dokuwiki/_media/michal.jpg?w=60
Michal

Datum: 09.07.2012 15:12

Takže tam jsou i zdravé oddenky?? smiling smiley , tak to stačí pouze jemně "odtrhnout" ( pozor na kořínky ) a zasadit : nejlepší je čistý rašeliník, pokud není rašeliník, tak do nějaké propustné směsi např: rašelina, perlit, polystyren ; nebo něco takového winking smiley

Jinak, jsou ty zdravé oddenky dosti veliké na to aby mohli žít nezávisle od matečné rostliny ?

Datum: 09.07.2012 15:18

Michal : Opravdu tato metoda funguje i u Heliamphor? Zrovna u nich se mi zdá ten oddenek takovej " křehkej " , ty Špirlice mají ten oddenek alespoň pořádnej. confused smiley ; a jestli jo, tak ta pravděpodobnost bude určitě o dost nižší, a o prckach nemluvě winking smiley .

Datum: 09.07.2012 15:22

Zrovna u tohoto křížence mi to před časem fungovalo. Pravděpodobnost neřeším, stejně jí moc jiných možností nezbývá.

Právě pro tyhle účely mám pořád k dispozici misku s živým rašeliníkem jako nemocnici.

Michal

Datum: 09.07.2012 15:29

grinning smiley Nemocnice dobrá grinning smiley , teda to bych neřekl, že to funguje i u Heliamphor eye popping smiley , a to byla rostlinka s pravými, nebo juvenilními láčkami? smiling smiley

Datum: 09.07.2012 15:30

Byla to už velká rostlina. Vzpamatovala se, ale po půl roce ji sežrali červení roztoči...

Michal

Datum: 09.07.2012 15:31

budu nejspíše postupovat podle tohoto návodu:
[www.darwiniana.cz]

je perfektně zpracovaný, něco zkusím do rašeliníku, ale kupu ho nemám, takže něco do rašelina, perlit, kř.písek viz návod

Děkuju moc za rady doufám, že něco z rostlinky zachráním sad smiley

Datum: 09.07.2012 15:38

Michal: Červení roztoči na Heliamphorách? To je síla!
Jaroslava: Není zač ; to je pěkný návod, to zkus, nezbývá mi, než držet palce winking smiley

Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 17:19

Hniloba postupuje opravdu velmi rychle. Toto se mi stalo s velkým trsem H. tequila, krásně rostla a najednou během pár dní komplet uschla, bohužel včetně mateční rostliny nebyl ušetřen ani jeden oddělek... Toto se občas stává, je potřeba rostliny sledovat a jednat okamžitě. Na léčení rostlin se mi nejvíce osvědčil živý rašeliník, pěkně nadýchaný a potom už nezbývá než čekat a rosit. Přeji mnoho zdaru.

Mail : apac@centrum.cz
mobil : 608 76 96 55

elektromasozravky.cz
http://elektromasozravky.cz/wp-content/obrazky/masozravky/banner.JPG

Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 19:50

Rozsekat, přesázet, doufat smiling smiley Není to ani tak hniloba (ta by nepostupovala tak rychle), jako nějaká houbová choroba, která se projeví v ne zcela optimálních podmínkách (zejména příliš vysoká/nízká vlhkost, příliš zima/teplo, nedostatek světla apod.). Že se to projevilo právě teď mě nepřekvapuje, vzhledem k horkému počasí. Rašeliník je na zakořeňování velice dobrý, u helin to spolehlivě funguje, zejména u těch jednodušších. Já dávám na zakořenění oddělků asi do poloviny květináče substrát (rašelina/písek/perlit) a na to rašeliník. Rostlina je původně jenom v rašeliníku a kořeny časem prorostou dolů.

Datum: 09.07.2012 20:51

Tak rozdělení dopadlo takto:

Přílohy: DSC02633_maly.JPG (87.9KB)  
Datum: 09.07.2012 20:54

Jeden kousíček je bez kořínku a opravdu maličký, ten to asi nezvládne, ale odpadl sám, takže se nedalo nic dělat.

Zde v příloze pak detail středu rostliny

Přílohy: DSC02637_maly.JPG (83.3KB)  
Autor: Adam Veleba člen správní rady (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2012 20:58

I ty malé odpadlé kousky umí pustit kořeny, vyzkoušeno. Jinak to vypadá celkem dobře, některé rostlinky podle mě přežijí.

Datum: 09.07.2012 21:01

No uvidím jak to teda dopadne, snad se rostlinky chytnou. Jsou zasazené v rašelina:perlit:kř.písek 1:1:1. Samozřejmě už ve vodě nestojí.

Ještě jednou děkuji za rady

Autor: Petr Bílek (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2012 08:32

Jo, to je fakt, Adamův recept je asi uplně nejlepší, rostliny se potom ani nemusí přesazovat winking smiley Jinak krom mateční kytky vypadají ostatní oddělky pěkně.

Mail : apac@centrum.cz
mobil : 608 76 96 55

elektromasozravky.cz
http://elektromasozravky.cz/wp-content/obrazky/masozravky/banner.JPG

Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci.

Toto fórum můžete také odebírat mailem. Stačí poslat prázdný mail na forum_masozravky-subscribe@darwiniana.cz a odpovědět na odpověď.
Odhlásit se můžete stejným postupem přes adresu forum_masozravky-unsubscribe@darwiniana.cz.
Příspěvky do diskuze není (zatím) možné posílat poštou! Použijte web!

This forum powered by Phorum.
rss